Erişilebilirlik

İstanbul'da Türkiye - AB Troykası Toplantısı


Türkiye-AB Troykası bakanlar toplantıları aslında Türkiye'nin adaylık statüsünün teyit edildiği 1999 Helsinki Zirvesi'nden bu yana her dönem başkanlığı sırasında bir kez düzenleniyor. Türkiye-AB Troykası, AB ile kurumsallaşmış en önemli siyasi diyalog mekanizması olduğunda önemli; diğer taraftan bakıldığında ise İstanbul’da düzenlenen Troyka aslında rutin bir toplantı. Fakat toplantı tam da Türkiye'nin limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmamasının ele alınacağı 10-11 Aralık'taki AB zirvesi öncesine denk gelince zamanlama açısından görüşmelere başka bir boyut kattı.

Toplantıda beklenildiği gibi AB tarafı Türkiye'nin "ek protokol"ü uygulaması gereğini tekrarladı. Ek protokol ise Türkiye’nin fiilen Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıması anlamına geliyor. Her ne kadar Rum yönetimi, bu konuda Türkiye’ye yaptırım yapılması için baskı kursa da başta dönem başkanı İsveç olmak üzere çoğu AB ülkesi yaptırıma karşı çıkıyor.

Toplantıda Kafkaslar, Balkanlar ve İran da ağırlıklı maddeler arasındaydı; fakat Türkiye tarafı toplantıda özellikle AB reform sürecini ve yeni demokratik açılımı gündeme getirmeyi tercih etti. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi USAK AB Araştırmaları Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mehmet Özcan, Troyka’da Türkiye’nin gündeme getiridiği açılımın AB-Türkiye ilişkilerindeki yerini radyomuza değerlendirdi.

Elif Özmenek'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG