Erişilebilirlik

26 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Obama’nın İklim Konferansı’na karbon emisyonunda % 17’lik indirim sözüyle gitmesini destekliyor. Gazete, Obama’nın bu tavrıyla, diğer ülkeleri de aynı yönde adım atmaya zorladığını vurguluyor:

"Gelişmekte olan ülkeler, kendi karbon emisyonlarını azaltma konusunda net bir hedef belirlemeye karşı uzun süredir direniyor. Obama, ne kadar belirsizlik içerirse içersin, masaya somut bir hedefle oturarak, Kopenhag’daki zirveden bir sonuç çıkması olasılığını artırmıştır. Obama’nın bu tavrı, sadece uluslararası düzeyde bir iklim değişikliği anlaşması sağlanmasına değil, aynı zamanda Kongre’nin de bu konuda adım atmasına hizmet edecektir. Eğer Obama, başta Çin olmak üzere atmosferi en fazla kirleten ülkelerden ciddi sözler alarak Kopenhag’dan dönmeyi başarırsa, Kongre’nin de iklim değişikliği konusunda gerekli yasal düzenlemeyi yapmasını sağlayabilir."

New York Times Türkiye’de namus cinayetlerinin artık eşcinselleri de hedef aldığını belirtiyor. Gazete, babası tarafından öldürülen Ahmet Yıldız’ın namus cinayetine kurban giden ilk eşcinsel olduğunu yazıyor:

"Bütün ülkede bir vicdan muhasebesine yol açan bu cinayet, laik ve modern Türkiye ile muhafazakar İslam’ın giderek güç kazandığı gelenekçi Türkiye arasındaki gerilimi de açığa çıkardı. Farklı değerler arasındaki çatışma, Türk toplumunda giderek yayılıyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme arzusu, İslami kökenli hükümetin kadın ve eşcinsel haklarını tanımasını ve hatta desteklemesini sağlarken, geleneklerine bağlı gruplar, bu duruma tepki duyuyor. Eşcinsel örgütleri, Yıldız’ın öldürülmesinden, giderek güçlenen muhafazakar İslamcılığı sorumlu tutuyor, ancak bazı araştırmacılar da Türkiye’de cinsel özgürlüklerin giderek arttığını savunuyor."

Boston Globe 17 milyonu çocuk olmak üzere toplam 49 milyon Amerikalının beslenme yetersizliği çektiğini hatırlatıyor. Gazete, buna rağmen obezitenin de giderek yaygınlaştığına dikkat çekiyor:

"Başkan Obama açlık sorununun çözümüne öncelik vererek, önümüzdeki on yıl boyunca çocukların beslenmesi için on milyar dolarlık ek bütçe talep etti. Kongre, bu tasarıyı baharda gündemine alacak. Hükümet, bu bütçeyle,, sabah kahvaltısı ve öğlen yemeği veren okulların ve bu olanaktan yararlanan çocukların sayısını artırmak istiyor. Ayrıca, besleyici ve sağlıklı yemekler hazırlanması konusunda okullardaki aşçıları eğitmeyi hedefliyor. Bu tasarı, büyük bir önem taşıyor. Daha iyi beslenmek için harcanacak küçük bir miktar, sağlık harcamalarında da büyük bir tasarruf sağlayacaktır."

Los Angeles Times da Şükran Günü’nde açlık çekenlerin unutulmaması çağrısında bulunuyor. Gazete, açlık sorununun sadece devletin çabalarıyla çözülemeyeceğinin de altını çiziyor:

"Hükümetin beslenme konusundaki harcamaları, talebe bağlı olarak artıyor. 2008’de, hükümetin bu konudaki harcamaları % 11 artarak 60,7 milyar dolara ulaştı. Ancak bu da giderek büyüyen açlık sorununu çözmeye yetmiyor. Sadece hükümetin değil, yardım kuruluşlarının çabaları da yetersiz kalıyor. Tarım Bakanlığı’nın bir araştırmasına göre, yardım kuruluşlarına başvuran ailelerin sayısı 2008’de bir önceki yıla göre, % 22 oranında arttı. Bu da yardım kuruluşlarının bütçelerini zorluyor. Eğer bu Şükran Günü’nde karnınızı doyurabildiğiniz için gerçekten şükran duyuyorsanız, bunu göstermenin en iyi yolu yardım kuruluşlarına destek olmaktır."

XS
SM
MD
LG