Erişilebilirlik

Berlin'de 'Istanbul Next Wave' Sergisi


İstanbul’la Berlin arasında imzalanan ‘Kardeş kent’ anlaşmasının 20’nci yıldönümü kapsamında açılan Türk sanatçıları sergisi, büyük ilgi görüyor.

Berlin, son yıllarda sanat çevreleri tarafından dünyanın sayılı, Avrupa’nın da önde gelen kültür merkezlerinden biri olarak tanımlanıyor. İçinde Zeus Sunağı’nı da barındıran dünyaca ünlü Bergama Müzesi’nin yanısıra birbirinden değişik ve zengin müzeler, sayısız galeri ve sanat evleri, 300 yıllık geçmişi olan Sanat Akademisi ve çeşitli koleksiyonlar, kentin sanatsal zenginliğinin kanıtları. Berlin’in bir diğer özelliği ise genç sanatçılara ve modern akımlarına olan açıklığı ve çekiciliği. Son zamanlarda dünyanın dört bir yanından Almanya’nın başkentine gelen genç sanatçılar, duvarın yıkılışının 20'nci yılı nedeniyle de gündemde olan kentin kültürel verimliliğine büyük katkıda bulunuyorlar. Geçen günlerde açılan 'İstanbul Next Wave’ sergisi, böyle bir ortamda Almanya’da pek tanınmayan çağdaş Türk sanatıyla tanışma imkanını sağlıyor. İstanbul ile Berlin arasında imzalanan ‘Kardeş kent’ anlaşmasının 20. yıldönümü kapsamında gerçekleşen sergi, Berlin’in en önemli sanat mekanları arasında yer alan Martin Gropius ile Güzel Sanatlar Akademisi’nin salonlarında sanatseverlerle buluşuyor.

Türkiye’de resim ve plastik sanatların 150 yıllık serüvenini bu kadar yoğun bir şekilde ilk kez yurtdışına taşıyan sergide toplam 88 sanatçının 250’den fazla yapıtı gösteriliyor. 'İstanbul Next Wave’, İbrahim Çallı’dan Sarkis’e, Bedri Baykam’dan Neriman Polat’a, Hale Tenger’den, Ayşe Erkmen’e modern Türk sanatının başladığı 19.Yüzyıl’dan çağdaş çalışmalarıyla bilinen günümüz sanat ortamının önemli temsilcilerine uzanan isimleri ve yapıtlarını kronolojik şekilde bir araya getiriyor. Serginin Sanat Akademisi’na ait salonlarda sunulan iki alt başlığı ise, kadın sanatçıları ve İstanbul’un çok kimlikli yapısını ön plana çıkarıyor. İstanbul Modern Müzesi koleksiyonunun katkılarıyla ve Johannes Odenthal, Levent Çalıkoğlu, Çetin Güzelhan ve Beral Madra’dan oluşan küratörler ekibinin ik yıllık hazırlığı ile düzenlenen sergi, Madra’ya göre, Türk sanatının önemli bir kesitini ve Türkiye’nin bulunduğu noktayı birlikte yansıtıyor.

Bugüne değin Türkiye dışında açılan en büyük modern ve çağdaş Türk sanatı sergisi olma özelliğine sahip İstanbul Next Wave 17 Ocak 2010’a kadar açık kalacak.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG