Erişilebilirlik

İran'dan Uranyum İçin Yeni Öneri


İran, nükleer reaktör için gerekli yakıtı aynı andaalması halinde uranyumunu zenginleştirilmek üzere diğer ülkelere gönderebileceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mehmanparast, Tahran’ın gönderdiği uranyum karşılığında nükleer yakıt alacağı konusunda yüzde yüz garanti istediğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı, daha önce uranyum karşılığı nükleer yakıt takasının sadece İran içinde yapılmasını kabul edeceğini belirterek öneriyi geri çevirmişti.

İran’ın zenginleştirdiği uranyum, nükleer santralde kullanılabilecek kaliteye ulaşmadı. Uluslararası toplum ise, İran’ın uranyumunu silahlarda kullanılabilecek kalitede zenginleştirmesini istemiyor.

İran Uranyumu Hemen İstiyor

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ellerindeki uranyumu zenginleştirmek amacıyla başka bir ülkeye göndermeye karşı olmadıklarını açıkladı. Sözcü Ramin Mehmanparast, yüzde 3 buçuk oranında zenginleştirilmiş uranyumu verebileceklerini, ama karşılığında hemen yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum istediklerini söyledi.

İranlı sözcü, yüzde yüz güvence istemelerinden dolayı bu koşulu öne sürdüklerini söyledi. Bir diğer koşulsa, değişimin İran topraklarında gerçekleşmesi…

İran, nükleer programının sivil amaçlı olduğu konusunda başta Amerika olmak amacıyla uluslararası toplumu ikna etmeye çalışıyor. Uluslararası Atom Enerji Dairesi, Tahran hükümetinden elindeki düşük kalite uranyumu nükleer santralde kullanılacak kalitede zenginleştirilmek üzere Rusya ve Fransa’ya göndermesini istiyor. Daire’nin amacı bu uranyumun bir yıl içinde İran’a gönderilmesi. Bu denli uzun bir bekleme süresi, nükleer programı konusunda İran’la daha sağlam bir anlaşma yapılmasına fırsat verebilir. Bu süre içinde Tahran hükümeti de uranyumunu koz olarak kullanamaz.

İran’ın son açıklaması, uluslararası toplumun avantajsız bırakmıyor. Çünkü uranyumun silah kalitesinde zenginleştirilmesi, zaten çok zahmetli ve uzun zaman alıyor. Ancak Atom Enerji Dairesi’nin geçen ay sunduğu teklif, bu konuda pazarlığa izin vermiyordu. Üstelik son açıklamayla İran hala görüşmelerden çekilme yönündeki eğilimini sürdürdüğü izlenimi veriyor.

Yeni Yaptırım Olasılıkları Tartışılıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya, İran’a yaptırım uygulayıp uygulamamayı tartışıyor. İran’a geçmişte de nükleer programından dolayı yaptırımlar uygulanmıştı. Ancak İran’la ticari ilişkileri bulunan Çin ve Rusya, bu konuda istekli değil.

İran hükümeti, bu ülkeler arasındaki anlaşmazlığın farkında. İran’ın baş nükleer görüşmecisi Said Celili, bu altı ülkenin kendi aralarında sorun yaşadığını ve diyaloğa yeniden başlamaya hazır olmadıklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG