Erişilebilirlik

Almanya: Liberal Koalisyon Ortağının Türk Üyesi Serkan Tören


Almanya'da yapılan son genel seçimlerden sonra Federal Alman Meclisi'nde beş Türk kökenli milletvekili bulunuyor. Bunlardan biri de Hür Demokrat Partiden Federal Meclis'e seçilen ilk Türk kökenli milletvekili olan Serkan Tören. Almanya muhabirimiz Cem Dalaman, Serkan Tören’le siyasi hedefleri üzerine konuştu.

Serkan Tören, Almanyalı Türklerin ilkleri gerçekleştirenler listesine girebilenlerden. Serkan Tören, 61 yıllık bir parti olan Hür Demokrat Parti FDP’nin tarihinde Alman Parlamentosu’na seçilen ilk Türk kökenli kişi oldu. Ordu’nun Fatsa ilçesinde doğan, çocuk yaşta Almanya’ya gelen Serkan Tören, milletvekili olmadan önce, hukuk eğitim aldığı Hamburg’ta avukatlık yapıyordu. Almanya’da siyasete ilgi duyan ve aktif katılan Türk kökenliler geride kalan yıllarda daha çok Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller’de şanslarını ararken, Tören’in liberal görüşlü bir partiden milletvekili seçilmesi Türk kamuoyunda da sürpriz olarak algılandı. Almanya Türk Toplumu’nun Merkez Yönetimi’nde üye olan Serkan Tören, partinin temel haklar ve özgürlüklere verdiği önemden etkilenerek Hür Demokrat Parti’ye 1993 yılında üye olduğunu anlatıyor.

27 Eylül seçimlerinde, Hamburg kentinin yakınıdaki Rotenburg-Stade bölgesinden milletvekili seçilen Serkan Tören, yaşamının çok büyük bir bölümünü geçirdiği Almanya’yı kendi vatanı olarak algıladığını, ancak Türkiye ile olan bağını da koparmadığını belirtiyor.

Alman siyasetindeki göçmen kökenli politikacılar çoğunlukla göç ve uyum politikalarına ağırlık veriyorlar, Serkan Tören ise dış politika konularında uzmanlaşmak istediğini söylüyor.
Serkan Tören buna rağmen, Türk kökenli gençlerin eğitim konusunun kendisi için öncelikli konular arasında yer aldığını ifade ediyer ve kendi ailesinin eğitime verdiği önemi örnek gösteriyor.

Son seçimde yüzde 14 oy alarak, büyük bir başarıya imza atan Hür Demokrat Parti FDP koalisyona da ortak oldu. Yeni kabinede Dışişleri Bakanlığı’nın yanısıra toplam beş bakanlık koltuğu alam FDP, Vietnam kökenli Philip Rösler’i Sağlık Bakanlığı’na getirerek, bir başka ilke de imza attı. Serkan Tören, partisinde Alman – göçmen ayrımı yapılmamasını, modern bir anlayış olarak tanımlıyor.

Federal Alman Meclisi’ndeki 622 milletvekilinden 18’i göçmen kökenli.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG