Erişilebilirlik

Amerika'da Tartışma Yaratan Sağlık Klavuzu


Amerikan hükümeti tarafından kurulan bir komisyon, kadınların ne kadar sıklıkta mammogram çektirmesi konusunda yeni bir kılavuz yayınladı. Yeni kılavuzda çoğu kadın için 50 yaşından önce mammogram çektirmek gerekmiyor. Bu yaş limiti daha önce 40’tı. Ancak komisyonun yeni kararı herkes tarafından kabul görmüyor.

Mammogramın meme kanserinden ölümleri azalttığı biliniyor. Ancak komisyon yeni prensiplerin, gereksiz testleri, acı veren biopsileri ve radyasyona maruz kalmayı azaltarak kadınlara daha fazla yarar sağlayacağını belirtiyor. Doktor Diana Petitti komisyon üyelerinden:

“Mammogram 40-49 yaş arası yapıldığında sağladığı yarar daha az, hata riski daha fazla oluyor.”

Hata riskinin fazla olması genç kadınların göğsünün yaşlı kadınların göğsünden daha sert olmasıyla bağlantılı. Dolayısıyla genç kadınlarda tümor tespit etmek daha zor. Komisyon 50 yaş üstü kadınlarda da mamogramın her yıl yerine, iki yılda bir yapılmasını tavsiye ediyor:

“İki yılda bir testten geçmek kanserden ölümleri ve aynı zamanda mamagramın zararlı yan etkilerini de azaltıyor.”

Dr Susan Love meme kanseri uzmanı:

“Yapmamız gereken işe yaramayan vey an etkileri olan testler yerine kanserin nedenini bulup kanseri yok etmek.”

Doktor Love mamogramın 50 yaş altı kadınlarda kanser tespit etmekte fazla yarar sağlamadığını söylüyor. Komisyon doktorların hastalarına memelerini evde kontrol etmeyi öğretmesine karşı çıkıyor. Uzmanlar bu noktada ikiye bölünüyor.

Doktor Marissa Weiss hastalarına 40 yaşından itibaren her sene mammogram çektirmelerini tavsiye etmeye devam edeceğini söylüyor:

“Meme kanseri kadınları en çok etkileyen kanser tipi. Mamografi hayat kurtaran bir test. Yeni komisyon kararının yararsız olduğunu düşünüyorum.”

Amerikan Kanser Derneği yeni kılavuzu kabul etmiyor. Komisyonun gözden geçirdiği tüm verileri incelediklerini belirten Drnek 40 yaşından itibaren her sene mammogram çekilmesini tavsiye etmeye devam edecek.

Amerikan Kanser Derneği ve diğer örgütler Amerika’da sigorta şirketlerinin 50 yaşın altındaki kadınların mammogram testi ücretini ödememesinden endişe ediyor.


XS
SM
MD
LG