Erişilebilirlik

Türkler Almanya'da Kendilerini Hala 'Yabancı' Görüyor


Almanya'nın 80 milyonu aşan nüfusunun 15 milyonu göçmen kökenli. Bu göçmenlerin 3 milyona yakını da Türkiye kökenlilerden oluşuyor. Yapılan bir kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, Almanya’daki Türkiye kökenli göçmenlerin yüzde 45’i ülkede istenmedikleri duygusuna sahip.

Almanya’nın Türkiye kökenli göçmenlilerle bitmeyen uyum sorunu yapılan bu son kamuoyu araştırması ile yeni tartışmalara neden olacağa benziyor. INFO ve Liljeberg Research adlı kuruluşlar tarafından yapılan ve Almanya ile Türkiye’yi karşılaştırdığı için uluslararası boyutu da olan araştırmaya göre, Almanya’daki Türklerin yüzde 62’si kendini Almanya’da yabancı olarak algılıyor. Toplam bin kişinin görüşlerinin alındığı araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri, Almanya’da yaşayan Türklerin yüzde 42’sinin Türkiye’ye dönmeyi planladığını ortaya çıkarması. Almanya’da doğan yada yetişen genç kuşak arasında dönme niyeti birinci kuşağa kiyasla iki kat daha fazla. Yaşam tarzı, alışkanlıklar, sosyal bağlar, dindarlık, cinsellik gibi konulardaki soruları, Almanya’daki Türklerin yanısıra, Almanlara ve Türkiye’deki Türklere de aynı içerikle yönelten araştırmacılar, Almanların yüzde 65’inin, Almanya’daki Türklerin yüzde 83’ünün, Türkiye’deki Türklerin ise yüzde 90’nının geleneklerine bağlı olduğunu, Almanların yüzde 28’inin Müslüman bir damat veya gelini red ederken, Almanyalı Türklerin yüzde 40’ının, Türkiye’deki Türklerin ise yüzde 60’ının Hristiyan bir gelin yada damada karşı olduklarını da ortaya çıkarmışlar. Almanların sadece yüzde 7’si evlilik öncesi cinselliğe karşı, Almanyalı Türkler de bu oran yüzde 56, Türkiye’de ise yüzde 80. İlginç bir diğer konu ise, tanrıya inandıklarını söyleyenlerle bağlantılı. Almanların yüzde 51’i bunu vurgularken, Almanya’daki Türklerin yüzde 89’u, Türkiye’deki Türklerin de yüzde 98’i Allah’a inandıklarını belirtmişler. Almanyalı Türk kadınlarının yüzde 30’u başörtüsü taktıklarını söylerken, Türkiye’de bu oran yüzde 61.

Araştırmayı yapan kurumun yetkililerine göre, 50 yıla yakın bir süredir Almanya’da bulunan Türk göçmenlerin, bir çok konuda, kendi yaşadıkları toplumdan daha çok köklerine ve ülkelerine bağlı kalmaları, uyum politikalarının başarısız olduğunu gösteriyor. Yetkililer, bu sonuçların bundan sonraki uyum tartışmalarına yansıması gerektiğini savunurken, Liberal Alman –Türk Derneği sözcüsü Kerstin Labs, Alman mercilerin geçmişteki hatalarının bu duruma yol açtığını belirtiyor.

Araştırmanın diğer sonuçlarına göre, Almanların yüzde 36’sı, Almanya’daki Türklerin yüzde 45’i, Türkiye’dekilerin ise yüzde 62’si idam cezasından yana. Türkiye’nin AB üyeliği konusunda alınan cevaplar da düşündürücü, Almanların yalnız yüzde 32’si ülkenin üyeliğine destek veriyor, Almanya’daki Türkler arasındaki oran da yüzde 45. Türkiye’de ise ankete katılan her üç kişiden ikisi Türkiye’nin en geç beş yıl içinde AB’ye alınmasından yana.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG