Erişilebilirlik

19 Kasım Amerikan Basınından Ozetler


New York Times Başkan Obama’yı Afganistan politikasını bir an önce açıklamaya çağırıyor. Gazete, zamanın Amerika’nın aleyhine çalıştığı görüşünde:

"Obama kararını vermeyi geciktirdikçe, siyasi açıdan daha kararsız bir tablo çiziyor ve manevra alanı daha da daralıyor. Amerikan halkının Afganistan savaşına ilişkin kaygıları giderek artıyor. Amerikan’ın Afganistan’da sadece kötü seçeneklerle karşı karşıya olduğunu tekrarlamak neredeyse bir klişe haline geldi. Hızla geri çekilmenin bir seçenek olmadığı da ortada. Taleban’ın giderek daha fazla güç ve toprak kazanması kabul edilemez. Obama, başarıya ulaşabilmek için Afganistan’daki savaşın nedenlerini, ne kadar asker gerektiğini, muhtemel can ve mal kaybını ve başarı kıstaslarını halka anlatmalıdır. Çoğu Afganistan’dan çekilmek için bir fırsat kollayan müttefik ülkelerin de, niçin askerlerini tehlikeye attıklarını bilmeleri gerekiyor.”

Christian Science Monitor, Ortadoğu’da gerginliğin tırmandığına dikkat çekiyor. Gazete, İsrail’in Doğu Kudüs’te yeni yerleşim birimi inşa etme kararını da, Filistinlilerin tek yanlı devlet ilan etme düşüncesini de tehlikeli buluyor:

“Filistin Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1967 öncesi sınırları içinde bağımsız bir Filistin devletini tanımasını istiyor. Filistin’in, İsrail’i devreden çıkararak konuyu Birleşmiş Milletler’e götürmesi ters tepebilir. Buna neden olacak tek şey, Amerika’nın olası vetosu değildir. İsrail başbakanı Netanyahu da, böyle bir gelişmenin, bir dizi tepkiyi de meşrulaştıracağını söylüyor. Abbas’ın sarsıcı adımlar atma ve müzakereleri kenara bırakma düşüncesinin haklı gerekçeleri olabilir. Ancak taraflardan sadece bir tanesinin tek yanlı adımlarıyla, iki devletli bir çözüme ulaşılamaz.”

USA Today gazetesi Başkan Barack Obama’nın Çin gezisini başarısız buluyor. Gazete, Obama’nın hiçbir hedefine ulaşamadığını öne sürüyor:

“Başkanların yabancı ülkelere seyahatleri, zorunluluktan değil tercihlerden kaynaklanır. Ancak becerikli başkanlar, yurtdışı seyahatlerden genellikle belli hedeflere ulaşmış olarak dönerler. Başarı daha önceden yapılan kapsamlı çalışmaların ürünüdür. Obama, muhaliflerinin bile kabul ettiği bir cazibeye ve zekâya sahip bir başkan. Dolayısıyla Çin gezisinin uzun vadede Pekin’le ilişkileri daha iyi bir noktaya taşıyacağı düşünülebilir. Belki de perde arkasında yapılan görüşmelerde, sanıldığından daha fazla ilerleme sağlanmıştır. Ancak uluslararası ilişkilerde, sempati sağlamak yerine saygı duyulmasını sağlamak daha önemlidir. Bu açıdan bakıldığında Obama’nın Çin ziyaretinin turistik başarısı, diplomatik başarısından daha yüksekti.”

Washington Post Kopenhag’da yapılacak Uluslararası İklim Konferansı’na sadece üç hafta kaldığını hatırlatıyor. Gazete, Obama’dan konferans sırasında Amerika’nın karbon salımı hacminde yapacağı indirimi net olarak açıklamasını istiyor:

“Amerika’nın somut bir hedef belirlemesi, bu hedef Senato tarafından onaylanmamış bile olsa, Kopenhag’da birçok önemli konudaki müzakereleri kolaylaştıracaktır. Zirvede, karbon salınımındaki indirimin nasıl denetleneceği ve gelişmekte olan ülkelerin küresel ısınmadan kaynaklı sorunları nasıl çözecekleri konusunda bir anlaşmaya varılabilir. Böylece Obama, konferans dönüşünde, somut bir hedef belirleme karşılığında, diğer ülkelerin de önemli adımlar attığını söyleyebilecek konumda olabilir.”

XS
SM
MD
LG