Erişilebilirlik

18 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Washington Times KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Kıbrıs’ta Nisan ayından önce çözüme ulaşılması konusunda iyimser olduğunu yazıyor. Ancak gazete bu iyimserliğin Rumlar tarafından paylaşılmadığı görüşünde:

“Batı yanlısı ılımlı bir lider olarak tanınan Talat, Rumlarla Türklerin eşit siyasi haklara sahip olacağı bir federasyonun kurulabilmesi amacıyla, bu yılsonuna kadar Rum lider Hristofyas’ı Camp David benzeri bir maraton görüşmeye davet etti. Ancak Rum yönetiminin Washington büyükelçisi Anderas Kakouris, Talat’ın müzakereler konusundaki iyimser yaklaşımına katılmadı ve “Talat, görüşmelerde gelinen noktayı, olduğundan daha ileride göstermeye çalışıyor. Şu ana kadar sağlanan ilerleme bizi tatmin etmiyor.” dedi. Talat, onlarca yıldır süren Kıbrıs sorununu çözmek için, Nisan ayındaki seçimler öncesinde son bir çaba harcıyor. Seçimde, sertlik yanlısı rakibi başbakan Derviş Eroğlu’nun Talat’a karşı ciddi bir güç kazanması bekleniyor.”

Christian Science Monitor Obama’nın Çin gezisinde Pekin’i iç pazarını açma konusunda ikna edemediğini ve bunun Amerika’daki işsizlik oranını olumsuz etkileyeceğini yazıyor:

“Amerika ile Çin arasındaki 400 milyar dolarlık ticaret hacminin dörtte üçü tek yanlı olarak, Çin mallarının Amerika’ya akması biçiminde işliyor. Durgunluk nedeniyle milyonlarca Amerikalı yoksul bir duruma düştü. Eğer Obama Çin’le ticaretteki bu dengesizliği bir ölçüde azaltmayı başarabilseydi, bu milyonlarca işsizin bir kısmı, Çin’e ihraç edilecek malların üretiminde istihdam edilebilirdi. Amerika’nın Çin’e ihracatının % 1 oranında artması bile, yaklaşık 200 bin Amerikalıya iş olanağı sağlayacak bir gelişmedir. Obama, Çinli yetkilileri daha fazla Amerikan malı almaya ikna ederek Amerikan ekonomisini canlandırabilirdi. Ancak öyle görünüyor ki, Obama’nın Çin ziyareti bunu sağlamaya yetmedi.”

Boston Globe 11 Eylül saldırılarının beş sanığının Amerika’da ve sivil bir mahkemede yargılanması kararını destekliyor. Gazete, bu kararın hukuk devleti ilkelerine uygun olduğunu savunuyor:

“11 Eylül saldırılarını planlamakla suçlanan kişilere bütün hakları tanınarak yargılanma hakkı verilmesi, Amerika’yı ikiyüzlülükle suçlayanların propagandasını etkisiz hale getirecektir. Sivil bir mahkeme, el Kaide’nin katliamları ile bu katliamları gerçekleştirenlere karşı Amerika’nın takındığı tavır arasındaki farkı net bir şekilde ortaya koyacaktır. Halit Şeyh Muhammet’in cinayet suçlamasıyla sivil bir mahkemede yargılanması Amerika’nın temel değerlerine uygun bir davranıştır. Bu yöntem aynı zamanda el Kaide terörüne karşı izlenecek en doğru yöntemdir.”

New York Times gazetesi Amerika’da 49 milyon insanın yeterli beslenemediğini ve bundan en fazla çocukların etkilendiğini kaydediyor. Gazete, Obama yönetimini ve Kongre’yi açlığa karşı önlem almaya çağırıyor:

“Yapılan bir araştırma, durgunluk başlamadan önce de, beslenme sıkıntısı yaşayan ailelerin üçte ikisinde sadeci bir kişinin işi olduğunu gösteriyor. Bu da, milyonlarca Amerikalının daha kriz etkisini göstermeden önce, çocuklarını beslemekte zorlanacak ölçüde düşük ücretlerle çalıştığını ortaya koyuyor. Obama, 2015 yılında çocuklarda açlık sorununu ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bunun için Kongrenin okul çağındaki çocuklar ve aileleri için uygulanan beslenme programlarının kapsamını genişletmesi gerekiyor.”


XS
SM
MD
LG