Erişilebilirlik

İran'ın 'Gizli' Nükleer Faaliyetleri Kaygı Uyandırıyor


Uluslararası Atom Enerji Dairesi İran’ın, nükleer programı çerçevesindeki bazı başka tesis ve ayrıntıları gizlemesinden kaygı duyuyor.

Daire’nin dün yayınladığı raporda, Tahran hükümetinin Kum kentindeki reaktörün varlığını geç bildirmiş olmasının, başka bazı gizli tesislerin de var olabileceği kuşkusu yarattığı belirtildi.

Atom Enerji Dairesi, Kum kentindeki tesisin inşaatının 2002 yılında başladığına dair kanıtlar elde edildiğini açıkladı. İran tesisin inşasının 2007 yılında başladığını iddia ediyor. Daire her iki haldede, tesisin varlığının Eylül ayında açıklanmış olmasının, Tahran hükümetinin uluslararası yükümlülükleriyle çeliştiğini belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ian Kelly de, İran’ı nükleer enerji alanındaki uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı.

Geçen ay Kum kentindeki tesisi inceleyen uluslararası uzmanları, inşaatın önemli ilerleme kaydettiğini, santrifüjlerin de çoktan yerleştirildiğini duyurmuştu. Santrifüjler, uranyumun nükleer santrallerde, daha ileri aşamada da silahlarda kullanılacak düzeyde zenginleştirilmesini sağlıyor.

İran nükleer programının sivil amaçlı olduğunu savunuyor.

XS
SM
MD
LG