Erişilebilirlik

Ahmedinejad: 'Baskılar İran'ı Güçlendirir'


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad nükleer programı konusunda baskı uygulanmasının ülkesini “güçlendireceğini” söyledi.

Ahmedinejad nükleer programının müzakereye açık olmadığını; işbirliği yapmanın da batının çıkarına olacağını kaydetti.

İran Cumhurbaşkanı ülkesinin nükleer çalışmalarının Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi tarafından oluşturulan çerçeveye uygun olarak devam edeceğini belirtti.

Başkan Barack Obama, İran’ın nükleer programı konusunda yaşanan soruna çözüm olarak önerilen plana yanıt vermesi için sürenin dolmak üzere olduğunu söyledi. Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi, İran’ın nükleer yakıt ihtiyacının karşılanması için elindeki uranyumu zenginleştirmek üzere Rusya’ya göndermesini önermişti.

Bu arada, Rusya, İran’ın Buşehir kentinde inşa ettiği nükleer tesisin bu yıl içinde açılamayacağını açıkladı. Rusya Enerji Bakanlığı İran’ın ilk nükleer santralinde “önemli ölçüde ilerleme kaydedileceğini,” ancak bu yıl içinde kullanıma girmeyeceğini bildirdi.

İran nükleer programının enerji ihtiyacını karşılamak için geliştirildiğini savunuyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İran’ın uranyum zenginleştirmeyi durdurmadığı için üç kez yaptırım kararı aldı.

XS
SM
MD
LG