Erişilebilirlik

Kanser Taramaları Erken Teşhisi Kolaylaştırıyor mu?


Doktorlar bir süredir özellikle meme ve prostat kanserleri için yapılan rutin taramaların güvenilirliği konusunda farklı görüşler ileri sürüyor. Amerika Kanser Derneği kısa süre önce yaptığı açıklamada meme ve prostat kanseri taramalarının erken teşhis konması açısından çok da fazla avantaj sağlamadığını bildirdi.

Tıp dünyası erken teşhisin hayat kurtardığı konusunda görüşbirliği içinde. Radyoloji uzmanı doktor David Dershaw da mamogramın önemine inanıyor. Dershaw, “Yıllık mamogram yaptıran kadınların meme kanserinden ölme riski, bu taramayı yaptırmayanlara oranla yüzde 60 az,” diyor.

Ancak bazı kanser uzmanları ve hasta hakları savunucularına göre tarama çalışmaları abartılıyor. Amerikan Kanser Enstitüsü’nden Doktor Otis Brawley’e göre, düzenli taramayla erken teşhisin hayat kurtardığı yolundaki yönlendirme yanlış. Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nden Doktor Larry Norton ise bu görüşe katılmıyor. Norton, rutin tarama yapılan yerlerde kanserden ölüm oranının düşmesinin neden abartma sayıldığını anlamadığını söylüyor. Amerikan Ulusal Meme Kanseri Koalisyonu Başkanı Fran Visco, farklı görüşte. Vizco, “Sağlıklı insanlara tarama yaptığımız zaman tedavi gerektirmeyen durumları boşu boşuna ortaya çıkarıyor ve yanlış kişileri tedavi ediyoruz,” diyor.

Bu tartışma, düzenli mamogram yaptırmaları gerektiği söylenen kadınların kafasını karıştırıyor. Aynı durum, prostat kanseri riskinin saptanması için yıllık kan testi yaptıran erkekler için de geçerli. Doktor Franklin Lowe, bazı erkeklerin gereksiz yere tedavi gördüğünü söylese de taramanın önemli olduğunu doğruluyor. Dr. Lowe, “Tarama yaptırmalısınız çünkü kansere yakalanırsanız bunu erken safhada bilmeniz önemli. Ne tür kansere yakalandığınızı ve kanserin ne kadar hızlı yayıldığını öğrendikten sonra en uygun tedavi yöntemi belirlenir” diye konuşuyor.

Amerikan hükümetinin önerisine göre 75 yaşın altındaki erkeklere yapılan rutin prostat kanseri taramasının etkinliği konusunda daha fazla araştırma gerekiyor. Taramaların erkeklerin sağlığını iyileştirdiği konusunda kesin kanıt yok. Hükümet, 40 yaş üzerindeki kadınlar içinse mamogram ve doktor muayenesinin gerekli olduğunu bildiriyor. Amerikan Kanser Derneği, meme kanserini belirlemede daha etkili bir yöntem bulununcaya kadar düzenli taramayı destekleyeceğini bildiriyor.

XS
SM
MD
LG