Erişilebilirlik

'Eksen Kayması Tartışması Ne Abartılmalı Ne Küçümsenmeli'


Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson “eksen kayması” olarak nitelenen tartışmaları abartmamak, ancak Amerikan basınının bu konuyu yoğun olarak değerlendirmesini de küçümsememek gerektiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail ve İran’la ilgili açıklamaları, Wall Street Journal, New York Times, Los Angeles Times, Christian Science Monitor gibi gazetelerin “Türkiye batıdan uzaklaşıyor mu” sorusunu değerlendirmesine neden olmuştu.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Wilson bu konuda şu yorumda bulundu: “Bu makalelerin durumu olduğundan fazla gösterdiğini düşünüyorum. Bazı olaylar konjonktüre veya takvime bağlı olarak gelişiyor. Başbakan Erdoğan’ın Washington’a geliyor olması Türkiye’nin batıyla güçlü bağlarını vurgulama açısından etkili olacak. Ancak bu konunun önemi Türkiye’de de yetirince takdir edilmiyor. Türk yetkililerin böyle bir görüntü verme niyetinde olduğunu sanmıyorum. Bu yüzden Türk yetkililerin batıyla güçlü bağlarını vurgulamalarını bekliyorum.”

Büyükelçi Wilson, Türkiye’nin İran’ın nükleer programı konusunda bugüne kadar önemli mesajlar verdiğini de kaydetti: “Bu soruna çözüm bulunmasında Türkiye’nin İran dahil uluslararası topluma yardım etmek için attığı resmi adımlara bakmak gerekir. 2006 yılına kadar gidersek Türkiye’nin İran nezdinde yaptığı girişimleri görebiliriz. Türkiye, İran’ın yeniden uluslararası topluma dahil olmasını, uluslararası toplumun güvenini kazanmasını ve saydam ve dürüst olmasını teşvik etti. Bu son derece olumlu bir yaklaşım. Türk yetkililerin bu girişimlerini sürdürmelerini bekliyorum.”

Başkan Obama’nın görev süresinin hemen başında Türkiye’ye gitmesinin ardından Başbakan Erdoğan Aralık ayı başında Washington’a gelecek, Başkan Obama’yla görüşecek. Büyükelçi Wilson görüşmede Irak, İran, Afganistan ve Kıbrıs konularının öne çıkmasını beklediğini söyledi.

Büyükelçi Ross Wilson'la yaptığımız söyleşi 13 Kasım Cuma akşamı TSİ 21:00'de TGRT Haber kanalında canlı olarak yayınlandı. Söyleşinin tümünü izlemek için sağ üst köşedeki Windows Media bağlantısına tıklayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG