Erişilebilirlik

Kıbrıslı Rumlar İngiltere'nin Toprak Önerisine Temkinli


Kıbrıs Rum kesimi, İngiltere’nin üsleri için kullandığı toprağın yarısını verme önerisine temkinli yaklaşıyor. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, dün Londra’da Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’la görüştü. Bu görüşmede Brown’ın Hristofyas’a önerinin ayrıntılarını sunduğu sanılıyor. Rum hükümet sözcüsü, bir açıklama yapmak için ayrıntıları görmek gerektiğini söyledi.

İngiltere yıllardır süregelen Kıbrıs sorununun çözümü konusunda ciddi olduğunu göstermek amacıyla Ada’daki üslerinin bulunduğu toprağın yarısından vazgeçme önerisini yineledi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Birleşmiş Milletler sözcüsü Jose Diaz, İngiltere’nin kendilerine gönderdiği mektubu doğruladı. Mektuba göre İngiltere, Kıbrıs’ta çözüm olması durumunda 117 kilometrekarelik bir alandan vazgeçecek. Diaz İngiltere’nin Birleşmiş Milletler Kıbrıs özel temsilcisini bilgilendirdiğini, ancak bu toprağın verilmesinin çözüm koşuluna bağlandığını söyledi.

İngiltere, Kıbrıs’ın 1960’ta bağımsızlığını ilan etmesine rağmen bu üsleri koruma hakkına sahip olmuştu. Üslerde 4 bin asker bulunuyor, 7 bin kişi de geçimini bu üslerden sağlıyor.

Kıbrıs’taki İngiliz askeri sözcüsü Stuart Bardsley, Dikelya ve Akrotiri üslerinin toplamının 257 kilometrekarelik bir alana yayıldığını, tüm idaresinin de İngiltere’de olduğunu söylüyor.

Rum Dışişleri Bakanı Markos Kipriyanu, “İngiltere Kıbrıs’taki çözüm çabalarına etkili bir şekilde yardım etmek istiyorsa, müzakerelerde Türkiye’nin daha yapıcı davranmasını sağlamak amacıyla Ankara nezdinde nüfuzunu kullanmalı,” diye konuştu. Kipriyanu, Ada’nın kuzeyinde EOKAcı milisler tarafından öldürülen İngiliz askerleri için kurulan anıta, İngiliz yetkililerin çelenk koymasından doğan rahatsızlığını dile getirdi ve bunun İngiltere’nin tarafsızlığını bozduğunu savundu.

Kıbrıs Rum ve Türk cumhurbaşkanlarının geçen yıl başlattığı görüşmeler yavaş ilerliyor. Dimitris Hristofyas görüşmelere aracı getirilmesi ya da takvim konmasına karşı çıkıyor.

XS
SM
MD
LG