Erişilebilirlik

AB Başkanı İçin 19 Kasım'da Özel Zirve Yapılacak


Avrupa Birliği başkanı ve dışişleri bakanının seçilmesiyle ilgili olarak 19 Kasım’da özel zirve yapılacak. Dönem başkanlığını yürüten İsveç’in Başbakanı Fredrick Reinfeldt bu konuda açıklamalarda bulundu.

Avrupa Birliği, Lizbon Antlaşması’nın öngördüğü iki yeni makam olan AB Başkanı ve AB Dışişleri Bakanı görevlerine atanacak isimleri belirleme konusunda son viraja girdi. Dönem Başkanı İsveç, bu isimlerin belirlenebilmesi için 19 Kasım’da özel bir zirve düzenleme kararı aldı.

Zirve düzenleme kararı alındı alınmasına ancak bu isimler üzerinde analaşıldığı anlamına gelmiyor. Avrupa Birliği Dönem Başkanı İsveç’in Başbakanı Fredrik Reinfeldt, üye ülke liderlerleriyle yürüttüğü istişarelerin ilk turunu tamamladı. Görünüşe bakılırsa ortada bir isim enflasyonu var. Reinfeldt bu durumu “Dönem Başkanı olarak diğer 26 üye ülkeyle görüştüğünüzde sunduğunuz iş sayısından daha fazla isimle karşı karşıya kalıyorsunuz” sözleriyle değerlendirdi.

Bu görevler için ortalıkta resmi adaylar olmasa da uzunca bir süredir çok sayıda isim dile getiriliyordu. Ancak bu isimler arasında bile değişiklikler oldu. Bu değişikliklerin yaşanmasının ana nedeni ise bu tür önemli görevler için belirlenecek isimlerin birden fazla denge denklemini karşılamak durumunda olması. Durum bu olunca da Reinfeldt’in adeta ipte yürüyen bir cambaz kimliğine bürünmesi gerekiyor. Şu ana kadar sadece sağ-sol dengesinin sağlandığını ifade eden Reinfeldt, küçük üye-büyük üye, Kuzey-Güney, Batı-Doğu ve kadın-erkek dengelerinin dikkate alınması gerektiğinin altını çiziyor.

Medyada isimler üzerinde çok fazla spekülasyon yapıldığına dikkat çeken İsveç Başbakanı, liderlerin “Ben adayım” diye ortaya çıkabilmesi için “iş garantisinin” kendilerine verilmiş olması gerektiğini ancak gelinen aşamada bu garantiyi verebilecek durumda olmadığını söyledi. Reinfeldt, hiç bir lidere “Aday mısın?” diye sormadığını da sözlerine ekledi.

İsveç’in amacı üye ülkelerin üzerinde genel bir konsensüs sağladığı isimlerin seçilmesini sağlamak. Ancak kurallar gereği bu isimlerin belirlenmesinde oybirliği şartı aranmayacak. Reinfeldt gerekmesi halinde nihai kararın nitelikli çoğunlukla alınacağının altını çizdi.
İsveç Başbakanı’nı pazarlıklarla dolu zorlu bir hafta bekliyor. Bir kaç hafta öncesine kadar AB Başkanı koltuğu için eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’den yana esen rüzgar şimdi Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy’dan yana eser gözüküyor. Ancak bu, rüzgarın 19 Kasım’da yeniden yön değiştirmeyeceği anlamına da gelmiyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG