Erişilebilirlik

Berlin Duvarı'nın Yıkılışının 20. Yıldönümü


Aralarında eski ve yeni liderlerin de bulunduğu yüz bin kişi Berlin Duvarı’nın yıkılmasının 20’inci yıl törenlerine katılıyor.

Berlin yetkilileri, kutlamaları, “Özgürlük Festivali” olarak adlandırdı. Festival çerçevesinde konserler, havai fişek gösterileri düzenleniyor ve Berlin Duvarı’nın bulunduğu yerde kurulan sünger duvar, bu akşam törenle yıkılmaya hazırlanıyor. 1961-89 yıları arasında duvarı aşmaya çalışırken öldürülen 136 kişi için de anma töreni yapılacak.

Törenlere, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton başkanlığındaki bir Amerikan heyeti katılıyor. Dün akşam verilen davetteki konuşmasında, Clinton, Amerika’yla Avrupalı müttefiklerinin Soğuk Savaş’ta galibiyeti sağlayan kararlılığı, bugünün aşırılık, nükleer silahların yayılması ve iklim değişikliği gibi sorunları yenmek için de göstermeye çağırdı.

Bugünkü kutlamalara katılacak olanlar arasında eski Sovyet Lideri Mikail Gorbaçov, eski Polonya Cumhurbaşkanı Lech Walesa da var.

Soğuk Savaş’ın Sembolü

Berlin Duvarı’nın yıkılmasının üzerinden dile kolay 20 yıl geçti. Demokratik Almanya Cumhuriyeti’nin, vatandaşlarının Batı Almanya'ya kaçmalarını önlemek için 13 Ağustos 1961 tarihinde Doğu ile Batı Berlin arasında kurdukları duvar 28 yıl ayakta kaldı. Tarihe ‘Utanç duvarı’ olarak geçen ve Batı Berlin'i bir ada gibi kuşatan duvar, 9 Kasım 1989'da Doğu Alman halkının kansız ayaklanması sonrasında yıkıldı. 3 Ekim 1990'da iki Almanya’nın birleşmesini hazırlayan bu olay bugün Berlin’de görkemli törenlerle anılıyor ve kutlanıyor. Avrupa Birliği’ne üye tüm ülkelerin devlet ya da hükümet başkanları düzeyinde temsil edildikleri törenlere, Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la, Rusya da Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ile iştirak ediyor. Türkiye ise törenlerde üst düzeyde temsil edilmiyor. Bugün Berlin Katedrali’nde dinlerüstü bir ayinle başlayacak törenlerden sonra; öğle saatlerinde Başbakan Angela Merkel, aralarında eski Sovyetler Birliği lideri Mikail Gorbaçov ve Polonya’dan eski sendika lideri Lech Walesa’nın da bulunduğu 200 kişilik bir davetli grubuyla duvarın ilk açıldığı nokta olan Böse Köprüsü’nden geçecek. Akşam saatlerinde ise duvara ilk balyozun vurulduğu yer olan Berlin’in simgesi Brandenburg Kapısı’nda, 2 kilometre uzunluğunda dizilen dev domino taşlardan oluşan sembolik duvarın yıkılmasını takiben, havai fişek gösterileri ve konserlerle ağırlanacak, gösterilere 1 milyon kişinin katılması bekleniyor.

Duvarın yıkılış törenleri Almanya’da son günlerde bir ‘birleşme muhasebesi’ yapılmasına da yol açtı. En çok tartışılan konuların başında, yapılan tüm yatırımlara ve geliştirilen programlara karşın Almanya’nın doğusu ile batısı arasında derin farklılıklar sürmesi. Son 20 yılda Doğu Almanya’nın altyapısı tamamen yenilendi, kentler elden geçirildi, konutlar yeniden inşa edildi veya tadilattan geçirildi. Ancak bu bölgede bulunan endüstri neredeyse tümüyle çöktü, sonucunda ise doğu eyaletlerinde işsizliğin batıdakine göre oranı yüzde 20 ile iki kat daha fazla oldu. Demokratik Almanya Cumhuriyeti’nde işsizlik ve sosyal kesintiler gibi sorunları olmayan Doğulular, son yıllarda birleşmeyi daha eleştirisel görmeye başladılar. Anketlere göre, Doğu Almanların yüzde 24’ü Berlin Duvarı`nı geri istiyor. Rosa Lüksemburg Vakfı sözcüsü Murat Çakır, fiilen var olmayan duvarın, zihinlerde varlığını Doğu Almanların kendilerini toplum dışında hissetmeleriyle açıklıyor.

Bu arada duvarın yıkılışı törenleri kapsamında yarın Nobel Barış Ödülü sahibi toplam 18 siyasetçi ve kurum temsilcisi Berlin’de bir zirvede bir araya gelecekler.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG