Erişilebilirlik

ABD'de Domuz Gribi Aşısı Kuyruklarında Olaylar Çıkıyor


Dünyada yaklaşık 450 bin domuz gribi vakası kaydedildiği bildiriliyor. Avrupa’dan Asya’ya, Afrika ve Ortadoğu’ya kadar bütün bölgelerde etkili olan domuz gribi bugüne kadar çeşitli ülkelerde 6 bin kişinin ölümüne neden oldu. Domuz gribi yüzünden Türkiye’de hayatını kaybedenlerin sayısı 20’ye yaklaştı. Hastalık, H1N1 virüsüne yakalanmaktan korkan birçok kişinin davranışlarını da etkiledi.

Domuz gribi aşısının yapıldığı sağlık kuruluşlarında uzun kuyruklar oluşturanlar ateş püskürüyor. Öfke, hastalıktan değil, aşının yetersizliğinden kaynaklanıyor. Domuz gribi aşısının yapıldığı sağlık ocakları, hastaneler ve doktor muayenehanelerinde, adap ve terbiyeden uzak davranışlar yaşanıyor.

Yeterli sayıda aşı olmaması herkesi çileden çıkarmış durumda. Aşı için gelenler, öncelik verilen, çocuklar ve gebe kadınlar grubunda olmadıkları için aşı yapılmamasına kızıyor. Bazı kadınların “gebeyim” diye yalan söylediğine bile tanık olunuyor. Bazıları bağırıyor, küfrediyor ve hatta sağlık görevlilerini tehdit ediyor. Doktor muayenehanelerinde kliniklerde çalışan ve kendileri de domuz gribine yakalanama tehlikesi yüksek personel, onca hakarete göz yaşları içinde tahammül etmeye çalışıyor. Bu saldırılara daha fazla tahammül edemeyeceğini söyleyip muayenehaneyi terk eden personel bile var.

Deneme ve üretim aşamasının zaman alması nedeniyle herkese yetecek kadar aşı üretilemedi. Bazı kliniklerin aşılamayı durdurması, mevsimsel grip olaylarının arttığı bir dönemde, kaygıları daha da artırdı. Çocuğunun sağlığını düşünerek hareket eden anne babaların telefon hatlarını tıkaması yüzünden, gerçek hastalar doktorlarına ulaşamıyor. Kliniklere ulaşan aşılar anında tükeniyor ve aşı bekleyenlerin çoğu eli boş dönüyor. Personelin, yeni aşının ne zaman geleceğini bilmediğini söylemesi de, kuyruklarda bekleyenleri büsbütün çileden çıkarıyor.
Bütün bunlara ek olarak, domuz gribi değil de geleneksel grip aşısı olmak isteyenler de aşı olamıyor. Domuz gribi aşısının üretim ve ulaşımına öncelik verildiği için, mevsimsel grip aşısını da istediğiniz zaman olamıyorsunuz.

Tüm Amerika’da aşının yapıldığı yerlerde uzun kuyruklarda beklemek tansiyonu yükseltiyor, başka sağlık sorunlarına yolaçıyor. Grip aşısının öfkesi, gribin kendisini bastırır hale gelmiş durumda.

Bu arada sağlık yetkilileri, domuz gribi yayılmaya devam ederse dünya nüfusunun yüzde 30’unu etkileyebileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG