Erişilebilirlik

Biri ABD, Diğeri AB'den İki İyimser Rapor


Amerika’da fabrika siparişlerinin Eylül ayında artttığı, para birimi olarak Euro kullanan ülkelerin ekonomilerinin de gelecek yıl küçülme yerine büyümesinin beklendiği bildiriyor.

Amerika Ticaret Bakanlığı’nın raporuna göre fabrika siparişlerinde Eylül ayında, önceki aya göre yüzde 0,9 oranında artış kaydedildi. Rapor, üretim sektörün toparlamaya başladığı yolunda değerlendirmelere yol açtı.

Avrupa Komisyonu da Euro kullanan 16 ülkenin ekonomisinin gelecek yıl yüzde 0,7 ila bir arasında büyüme kaydetmesinin beklendiğini duyurdu. Daha önce Euro bölgesindeki ekonominin gelecek yıl yüzde 0,1 oranında küçüleceği tahmin edilmişti.

Bununla birlikte Avrupa Komisyonu, işten çıkarmaların devam etmesinden dolayı Euro bölgesinde işsizliğin devam edeceği uyarısında bulundu.

Tarihinin en ciddi ve uzun süren ekonomik krizini yaşayan Avrupa Birliği, yavaş yavaş tünelin ucundaki ışığı görmeye başladı. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından açıklanan 2009-2011 ekonomik öngörüleri, 27 üyeli bloğun 2010’dan itibaren büyüme trendine gireceğini gösteriyor.
Avrupa Birliği Komisyonu’nun Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Joaquin Almunia tarafından açıklanan veriler, öngörülerin mayıs ayında yapılandan daha iyi olduğunu ortaya koyuyor.

Almunia, 2010’da yüzde 0,7’lik bir büyüme yaşanacağını tahmin ettiklerini belirtirken 2011’de bu oranın Euro kullanan ülkeler için yüzde 1,5, tüm Avrupa Birliği için ise yüzde 1,6’ya ulaşacağını söyledi. Gelecek yıl AB içinde en yüksek büyüme oranı yüzde 1,9’la Slovakya’da en düşüğü ise yüzde 0,1’le Kıbrıs’ta yaşanacak. Letonya, Litvanya, İrlanda, İspanya, Macaristan, Yunanistan ve Estonya ise küçülecek Avrupa Birliği ülkeleri olacak. Avrupa Birliği gelecek yıl ABD’nin yüzde 2,2 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor.

Avrupa ekonomilerinin şu aşamada karşı karşıya oldukları en önemli sorunların başında istihdam geliyor. Avrupa Birliği Komisyonu verilerine göre istihdam oranındaki düşüş bir süre daha devam edecek.

Almunia istihdamdaki düşüşün 2010’da süreceğini ve bu alandaki pozitif verilerin ancak 2011’de devreye girmeye başlayacağını söyledi.

Avrupa Birliği öngörüleri arasında Türk ekonomisine de yer verdi. Veriler Türkiye’nin önümüzdeki yıldan itibaren büyüme trendine gireceğini gösteriyor. 2010 için öngörülen büyüme oranı yüzde 2,8. Bu oran AB üyeleri için öngörülen büyüme oranlarının çok üstünde olmasıyla dikkat çekiyor.

Türk ekonomisinin 2009’da yüzde 5,8 oranında küçüleceğine vurgu yapan AB, 2010’daki yüzde 2,8’in ardından büyüme oranının, 2011’de yüzde 3,6’ya ulaşacağını tahmin ediyor.
AB verilerine göre cari işlemler dengesinde bu yıl yüzde 2,1’lik bir açık yaşanacak. Bu açığın 2010’da yüzde 2,8, 2011’de ise yüzde 3,6 düzeyinde olması öngörülüyor. AB belgesine göre işsizlik Türk ekonomisi açısından önemli bir sorun olmayı sürdürecek. Buna göre 2009 için yüzde 13,5 olarak öngörülen işsizlik oranının 2010’da yüzde 13,9’a yükseldikten sonra 2011’de tekrar yüzde 13,5’e gerilmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG