Erişilebilirlik

Ban Ki Moon Liderleri Uzlaşmaya Çağırdı


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, gelecek ay Kopenhag’da düzenlenecek iklim zirvesinden çıkacak yeni anlaşmayı tüm liderlerin kabul etmesini beklemediğini açıkladı.

Ban, Afrikalı temsilcilerin Barselona’daki iklim hazırlık toplantısını terk etmesinin ardından konuştu. Londra’da açıklama yapan Birleşmiş Milletler genel sekreteri mevcut Kyoto Protokolü’nün yerini alacak yeni anlaşmayı tüm dünya liderlerinin onaylamasını beklemediğini söyledi.

Bununla birlikte genel sekreter, yeni iklim anlaşması açısından bir kilometre taşı oluşturacağı için Kopenhag zirvesinden iyimser beklentiler taşıdığını sözlerine ekledi.

Barselona’daki hazırlık toplantısında bazı Afrikalı temsilcilerin çekilmesinin ardından bazı oturumlar iptal edildi. Çekilen temsilciler, Afrika ülkelerine getirilen karbon salımı sınırlamalarının çok fazla olduğunu savunuyor. 180 ülkeden temsilciler Barcelona’da bu hafta yapılan toplantıda, iklim değişikliği konusundaki görüş ayrılıklarını gidermeye çalışıyor.

İklim değişikliği hakkındaki görüşmeler, 1997 yılında imzalanan Kyoto Protokolü’nün yerini alacak yeni anlaşmayı hazırlamak için yapılıyor. Dünya ülkelerinin ortaya çıkacak tasarı üzerinde tartışması ve gelecek ay Kopenhag zirvesinde anlaşmaya varması umut ediliyor. Ancak uzlaşmak hiç de kolay olmayacak.

Aylarca devam eden pazarlıklardan sonra, görüşmeciler hala, birbiriyle çelişen bir dizi öneriyi birbiriyle uyumlu hale getirmeye çalışıyor. Karşılaşılan sorunlardan biri, sanayileşme yolundaki ülkeler için zorunlu karbon salımı sınırlamaları getirilip getirilmemesi noktasında ortaya çıkıyor. Amerika, bu grupta hızlı gelişme gösteren Çin ve Hindistan gibi ülkeler için de zorunlu sınırlama konmasını istiyor.

Buna karşılık Birleşmiş Milletler, yalnızca zengin ülkelerin sera etkili gazlar konusunda sınırlamaya hedef olmasından yana. Yoksul ülkelerin ise yeşil enerji kullanarak ve diğer yollardan karbon salımını kontrol altına alması öneriliyor.

Bir dizi çevreci kuruluş Kopenhag zirvesinde, sera gazı ya da karbon salımı için bağlayıcı sınırlamaların kabul edilmesinden fazla umutlu değil. Çevreci Greenpeace örgütü Barcelona’daki ünlü Familia kilisesi üzerine bayrak çekerek, dünya liderlerini harekete geçmeye çağırdı. Çevreci örgütler Kopenhag’dan anlamlı bir anlaşmanın çıkacağından umudu kesmiş durumda.

Barcelona görüşmeleri, Avrupalı liderlerin zengin ülkelerin yoksulların iklim değişikliğine kendilerini uyarlamasına milyarlarca dolarlık yardım yapmasını öngören anlaşmayı izledi. Ancak Avrupa Birliği ne kadar katkıda bulunacağını açıklamadı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, öteki ülkelerin harekete geçmesini beklediklerini söyledi.

Barroso, “Önerilerimiz, boş çek değildir. Eğer ortaklarımız taahütlerini yerine getirirse, biz de katkı yapmaya hazırız,” diye konuştu.

Bu arada Fransa, zengin ülkeler için bir öneride bulundu. Öneri yoksul ülkelerde uygulanacak, yeniden kullanılabilir nitelikli enerji projelerinin maliyetini zengin ülkelerin karşılamasını içeriyor. Ancak çevreci kuruluşlar, bu önerinin gerçekleşebileceği konusunda da umutlu değil.

XS
SM
MD
LG