Erişilebilirlik

Bugün Dünya Zatürre Günü İlan Edildi


Birleşmiş Milletler ve birçok sağlık örgütü, bugünü Dünya Zatürre Günü ilan etti. Bu kararla birlikte uygulanmasına başlanacak yeni bir projeyle 2015 yılına kadar beş milyon çocuğun hayatının kurtarılması amaçlanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, her beş saniyede bir çocuğun zatürreden öldüğünü, bu oranın kızamık, sıtma ve AIDS’in toplamından daha fazla olduğunu bildirdi. Zatürreden hayatını kaybeden çocukların yüzde 98’i, yoksulluğun en yoğun olduğu güney Asya ve Afrika’nın orta bölgelerinde yaşıyor.

Birleşmiş Milletler’e bağlı kuruluşların da aralarında bulunduğu yüze yakın sağlık örgütü, zatürrenin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna, ancak bu konuya çok önem verilmediğine dikkati çekiyor. Bundan dolayı sağlık örgütleri, önlem olarak küresel bir hareket planını teşvik etmeye çalışıyor. Plan, yeni doğan çocukların anne sütüyle beslenmesi, dengeli beslenme ve temizlik kurallarına uyulması, aşıların tamamlanması ve doğru antibiyotik tedavisi gibi önlemleri öne çıkarıyor.

Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF, planın başarıya ulaşması için 2015 yılına kadar 39 milyar dolar bağış beklendiğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG