Erişilebilirlik

İsrail - Filistin Sorunu Fas'ta Ele Alınıyor


Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Ortadoğulu ve gelişmiş ülkelerin dışişleri bakanlarıyla Fas'ta bir araya geldi. Bakanlar Oratdoğu'da demokrasi ve İsrail-Filistin sorununun çözümünü tartışacak.

Clinton'ın katıldığı Gelecek için Forum başlıklı toplantıların bu yıl altıncısı düzenleniyor. Foruma sivil toplum örgütü liderleri, özel sektör temsilcileri, G-8 dışişleri bakanları ve Ortadoğu ülkeleri dışişleri bakanları katılıyor.

İsrail-Filistin sorunu forumun ana güddem maddesi. Clinton dün Filistin Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile ayrı ayrı bir araya geldi.

Abbas Filistin yönetiminin İsrail yerleşim yerlerinin inşaatlarını durdurmadan görüşme masasına oturmayacağını söyledi.

Clinton bu konunun görüşmelerin yapılmasına engel olmaması gerektiğini belirtti. Clinton Netanyahu ile yaptığı ortak basın toplantısında yerleşim yeri inşaatlarının bir önkoşul değil, müzakere maddesi olduğunu söyledi. Filistinli liderler ise Obama yönetiminin İsrail'in yan çizmesine fırsat tanıdığını ileri sürüyor. 2003 yılında yapılan bir anlaşmada tüm yerleşim inşaatlarının dondurulması öngörülmüştü. Amerika barış görüşmelerinin bir an önce yeniden başlamasını istiyor.

Fas'ta yapılan foruma Fas ve İtalya ortak ev sahipliği yapıyor. İki günlük forum boyunca insani kalkınmanın geliştirilmesi, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve ekonomik büyüme konuları da ele alınacak.

XS
SM
MD
LG