Erişilebilirlik

'Merkel - Sarkozy Görüşmesinde Türkiye de Değerlendirildi'


Almanya Başbakanı Angela Merkel, hükümetini kurduğu günün akşamı Paris’e gelerek Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüştü. İki lider, kulisleri hızlanan Avrupa Birliği Konsey Başkanlığı için seçilecek adaylar üzerinde durdular. Fransız medyasına göre görüşmede Türkiye konusu da gündeme geldi.

Avrupa Birliği’nin iki dinamo ülkesi Fransa ve Almanya’nın liderleri Angela Merkel ve Nicolas Sarkozy, bu akşam başlayan AB liderler zirvesi öncesinde, Elysee Sarayı’nda çalışma akşam yemeğinde bir araya geldiler.

Görüşme öncesi kısa bir açıklama yapan iki lider Almanya ile Fransa’nın ortak konularda el ele çalışmaya devam edeceklerini duyurdular. Fransa Cumhurbaşkanı, Hükümeti kurduğu gün ilk ziyaretini Fransa’ya yapan Merkel’e teşekkür etti. Sarkozy, kendisinin 9 Kasım’da Berlin duvarının yıkılmasının yıldönümü törenlerine katılacağını, Angela Merkel’in de 2. Dünya Savaşı’nda Almanya’nın yenildiği gün olan 11 Kasım törenleri için Paris’e geleceğini duyurdu. Sarkozy, Merkel’in kurduğu yeni hükümetten memnuniyet duyduklarını ve Merkel’in programını açıklarken ilan ettiği “vergileri indirerek büyümenin yakalanması” politikasının da krizle mücadele alanında başarılı bir politika olduğunu söyledi.

Elysee Sarayı girişinde konuşulanlar buydu ama içerde başbaşa yenen akşam yemeğinin gündemi farklıydı. İki lider bu akşam başlayan ve yarın da devam edecek olan AB liderler zirvesi öncesinde Berlin ve Paris’in alacağı ortak tutumu konuştu. Kasım ayında Lizbon anlaşmasını imzalayacağını söyleyen Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus’un açıklamasının ardından hızlanan AB kulislerine göre, 2 isim öne çıkıyor. 5 yıllığına AB’ye başkanlık edecek kişinin ‘karizmatik ve aktif’ olmasını savunanlar Tony Blair’i destekliyor. Londra Blair için bastırıyor, İtalya’da açıkça destekliyor.

Ancak Benelüks ülkelerinden gelen direniş Blair’in adaylığını zayıflatıyor. Hollanda, Danimarka, Lüksemburg ve İsveç, Eurogroup’u da yöneten AB’nin duayenlerinden Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker’in adaylığında ısrar ediyor. Juncker, geçtiğimiz Salı günü Le Monde Gazetesi’ne verdiği röportajla resmen bu göreve talip olduğunu ilan etmişti. Ama Juncker’in başkanlığına da Paris, Roma ve Londra çok sıcak bakmıyor. Almanya her zaman olduğu gibi rengini belli etmeyerek bu seçimde de dengeleyici ve kilit rol oynayacak.

Merkel ile Sarkozy’nin Elysee sarayındaki akşam yemeğinin gündemi kuşkusuz bu kulisler oldu. Eğer AB üyesi 27 ülke lideri bu iki isimden birinde anlaşamazsa ortaya üçüncü bir isim çıkacak. Ve tabii en güçlü üçüncü isim mevcut komisyon Başkanı Jose Manuel Barosso. Bir başka olasılık ise, Hollanda Başbakanı Jan-Peter Balkenende. Birlik bu akşam ve yarın resmi olarak bu konuyu tartışmayacak ama Brüksel kulislerinin gündem maddesi başkanlık yarışı olacak. AB Konseyi nasıl bir başkan adayı istediğine ve adaylara ise 11-12 Kasım’da yapılacak olağanüstü zirvede karar verecek.

“Merkel Türkiye’nin Üyeliğine Daha Sıcak”

Sarkozy Merkel görüşmesinden Fransız basınına yansıyan bir başka haber de yemekte Türkiye’nin AB adaylığının da gündeme geldiği yolundaydı. Fransız haber kanalı France 24, iki liderin her konuda anlaştıklarını ancak tek bir konuda net bir tavır belirleyemediklerini aktardı: Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği...

Fransız kanalı Merkel’in görüşmede Türkiye’nin AB üyeliğine daha açık olduğunu duyurdu. Tabii bunun etkileri Brüksel’deki zirvede görülecek ancak hükümetini yeni kuran Merkel’in Türkiye konusundaki bu yeni yaklaşamı da önem taşıyor.

XS
SM
MD
LG