Erişilebilirlik

İran BM'nin Önerisine 'Evet' Diyebilir


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ülkesinin batıyla çalışmaya hazır olduğunu ve batılı ülkelerin Birleşmiş Milletler aracılığıyla yaptığı önerilere sıcak baktığını açıkladı.

Ahmedinejad, “Ulusumuza yıllarca yaptırımlar ve askeri tehditlerle meydan okudunuz. Şimdi bu tutumunuzu değiştirmek istiyorsunuz. Bu değişimi memnunlukla karşılıyoruz ve bize dürüstçe uzattığınıza inandığımız eli sıkıyoruz” dedi.

Ancak İran Cumhurbaşkanı, Meşad’da kendisini alkışlayan kalabalığa İran’ın nükleer haklarından vazgeçmeyeceğini de söyledi.

BM Atom Enerjisi Dairesi, İran’ın uranyum stoklarının büyük bölümünü Rusya’ya göndermesini ve bunun yüzde 20 oranında zenginleştirilerek nükleer reaktör yakıtı olarak kullanılmasını önögrüyor. Bu oran, nükleer silah elde etmek için gereken oranın çok altında. Nükleer yakıtın daha sonra Fransa’ya sevkedilmesi, orada reaktörde kullanılmak üzere metal çubuklara yerleştirilmesi ve ardından yeniden İran’a gönderilmesi öngörülüyor.

Bu süreç devam ederken Batı ile İran arasında Tahran’ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin sürdürülmesi planlanıyor.

Ancak İran medyası son günlerde bu süreçte Fransa’nın oynayacağı rolden duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor. Paris’in İran’ın nükleer programına ilişkin sert tavrı biliniyor ve bu yüzden İran medyası Fransa’nın bu süreçte dürüst davranacağından o şüphe ettiğini yazıyor.

İran’la Atom Enerjisi Dairesi arasındaki ilişkilerin geçmişine bakıldığında birçok sorun olduğu görmek mümkün. Batı, bu yüzden İran’ın gizli nükleer silah programına sahip olmasından kuşku duyuyor.

Tahran ise kendisine yöneltilen suçlamaları reddediyor ve Batının haksız bir şekilde kendisine yaptırım uyguladığını savunuyor.

Birleşmiş Milletler denetçileri varlığı son dönemde ortaya çıkan Kum kentindeki nükleer tesiste incelemelerini tamamladı. Aslında bu tesisin yıllardır Batı istihbarat örgütleri tarafından izlendiği ancak İran hükümetinin tesisin gizliliğinin kalmadığını anladığı anda bunu tüm dünyaya açıklama gereği duyduğu iddia ediliyor.

Denetçilerin tesise ilişkin raporu önümüzdeki ay kamuoyuna açıklanacak.

XS
SM
MD
LG