Erişilebilirlik

Türkiye'ye Dönüşü Ertelenen PKK'lılar Basın Toplantısı Yaptı


Türk hükümetinin başlattığı demokratik açılım kapsamında Kuzey Irak’tan Türkiye’ye giriş yapan PKK’lı grubun ardından 28 Ekim’de de Avrupa’dan benzer nitelikli bir grubun giriş yapması öngörülüyordu. Ancak ilk grubun girişinin ardından yaşanan gelişmeler nedeniyle hem ABD’nin hem de Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinde yer alan PKK’nın oluşturduğu 15 kişilik Avrupa grubunun girişi ertelendi.

Türkiye’ye girişi ertelenen bu grubun üyeleri Brüksel’de bir basın toplantısı düzenledi. Türk hükümeti grubun Türkiye’ye gitmesinin engellenmesine gerekçe olarak güven bunalımı oluşmasını göstermişti. 15 kişilik grup adına konuşan İsmet Kem ise erteleme kararının nedenini şöyle açıklıyor:

“Kamuoyunun bildiği gibi, başta Başbakan olmak üzere, hükümet ve devlet yetkilileri, hem halkımızın ilk grubu karşılama coşkusuna yanlış yaklaşmış hem de grubumuzun Türkiye’ye gidişini engelleyici açıklamalar yapmıştır. Bu doğrultuda ilgili merciler de, gerekli seyahat belgelerini bizlere vermemiştir. Bunun üzerine, biz de grup olarak Türkiye’ye gidişimizi, istemediğimiz halde, erteleme kararı aldık.”

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan isimlerden oluşturulan bu grup için gönüllülük ilkesinin işletildiği söylense de özenli bir seçim yapıldığı dikkatlerden kaçmıyor. Grubun içinde ne PKK’nın önde gelen isimlerinden biri var ne de grubu sembolik olmanın ötesine taşıyacak başka bir isim.
Kem, grubun oluşturulmasında izlenen yöntemi şu şekilde açıklıyor:

“Bu gidişin önünde yasal, hukuki açıdan çok engel olmayacak durumlar dikkate alınmıştır. Arkadaşların seçilme kriteri genel anlamda böyleydi.”

Grubun ne zaman Türkiye’ye gideceği konusunda herhangi bir netlik yok. Bu konuda bir tarih de belirlenmemiş. Türkiye’deki siyasi yaklaşımlar da dikkate alınarak önümüzdeki günlerde yeni bir durum değerlendirmesi yapılması gündemde. Ancak bu değerlendirmeden sonra grupta yer alan isimlerle ilgili herhangi bir değişikliğe gidilmesi öngmrülmüyor. Kem, gruptakilerin statüsü konusunda şunları söyledi:

“Bu arkadaşlarımızdan 9’u burada siyasi nedenlerle iltica olmuş kabul görmüş isimler. Geri kalan 6’sının değişik boyutlarda buralardaki çeşitli ülkelerden alınan oturum belgeleri ve vatandaşlık belgeleri var. Hem Türkiye’nin hem de buradaki ülkelerin vatandaşlık belgeleri var.”

Grubun Türkiye’ye gidip gitmeyeceği, gidecekse bunun ne zaman olacağı belli olmasa da Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Kasım’da yeni gelişler olabileceği yönündeki açıklaması memnuniyet yaratmış durumda.


XS
SM
MD
LG