Erişilebilirlik

Karzai Seçim Komisyonu Başkanını Görevden Almayı Reddetti


Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, seçim komisyonu başkanını görevden alma çağrısını reddetti. Çağrı, Karzai’nin seçimlerdeki rakibi Abdullah Abdullah tarafından yapılmıştı.

Yazılı açıklama yayınlayan Karzai, 7 Kasım seçimlerine kısa bir zaman kala böyle bir değişikliğin ülkenin çıkarına olmayacağını savundu.

Abdullah, seçim komisyonu başkanı Azizullah Lodin’in, Ağustos ayındaki ilk seçimlerden bu yana yaşanan usulsüzlük skandallarının ardından güvenilirliğini yitirdiğini bildirdi.

Eski Dışişleri Bakanı Abdullah, Devlet Başkanı Karzai’den üç bakanı daha görevden almasını istedi. Abdullah bu bakanların seçimlerden önce tarafsızlık kurallarını ihlal ettiğini ve Devlet Başkanı Karzai lehine kampanya yürüttüğünü savunuyor.

Afganistan’da Ağustos ayında yapılan seçimdeki yolsuzluk iddialarının incelenmesinin ardından, ikinci tur seçime karar verildi. İkinci turda Devlet Başkanı Hamid Karzai, kendisinden sonra en çok oyu alan Abdullah Abdullah’la yarışacak. Uzmanlar, ikinci turda iki siyasi rakibin yetki paylaşımına gitme olasılığı üzerinde de duruyor. Ayrıntıları Alparslan Esmer’den dinliyoruz:

Birleşmiş Milletler ikinci tur seçimler için oy pusulalarını dağıtmaya başladı.

Ağustos ayındaki devlet başkanlığı seçiminde on milyon oyun seçim komisyonu tarafından iptal edilmesinin ardından, ikinci tura gidilmesine karar verildi. Yapılan inceleme, Karzai’nin oylarını yüzde 50’nin altına indirdi.

Kabil’de temaslarda bulunan Senato Dış İlişkiler Başkanı John Kerry’le görüşen Başkan Barack Obama, ikinci tur seçimlerin Afgan halkının iradesini yansıttığını söyledi ve asker artırma kararını da yeni seçim sonuçları açıklanıncaya kadar bekleteceğini bildirdi.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nden Hasib Humayun, Karzai’nin ikinci turu da kazanabileceğini düşünüyor. Ama Karzai’nin Afganistan’ın aşiret bölgelerinden sağlamaya çalıştığı desteğin boyutu da henüz belli değil. Humayun da bu görüşte:

Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanlarından Rick Nelson da Afganistan’daki siyasi duruma Batılıların gözünden bakmanın yanlış olduğunu savunuyor. Nelson, “Karzai uzlaşma yapmaya çalışırken çok saldırgan tutum izliyor. Ancak Afganistan’daki mevcut durum göz önüne alındığında, Karzai ülkenin istikrarı yararına rakip gruplarla uzlaşabilirse, kendisine destek vermek gerek,” diyor

Bazı uzmanlarsa, ilk turda ikinci gelen eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah’ın bu kez ikinci turu kazanacağını düşünüyor. Rick Nelson, çoğunluk Peştun aşiretine bağlı olmasa da Abdullah’ın siyasi olarak Karzai’den farklı olmadığının altını çiziyor. Uzman “Abdullah Tacik asıllı. Bu, Amerika’yla ilişkilerinin dinamiğini etkileyebilir. Ama seçilmesi Amerika’nın genel Afganistan politikasının değişmesine yol açmaz,” diye konuşuyor.

İki rakip Afgan siyasetçinin bir tür anlaşmaya girip yetki paylaşımına girebileceği de düşünülüyor. Uzmanların çoğu bunu mümkün görmese de, Nelson bu konuda daha iyimser ve “Eğer bir birlik hükümeti ihtimali varsa, bu durumda seçimlerin meşruluğunun sorgulanmasına gerek yok. Bu durum Amerika ve NATO’nun Afganistan’la ortaklığını geliştirebilecek bir durum," diyor.

Amerikalı yetkililer, yetki paylaşımı konusuna Afgan halkının karar vermesi gerektiği görüşünü savunuyor.

XS
SM
MD
LG