Erişilebilirlik

Basın Özgürlüğü Raporundan Avrupa da Nasibini Aldı


Önde gelen bazı Avrupa ülkeleri, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün bu yılki basın özgürlüğü raporunda geri sıralara düştü. Türkiye de gerileme kaydeden ülkeler arasında bulunuyor. Amerika ise son bir yılda basın özgürlüğü alanında önemli ilerleme kaydetmiş durumda.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nden Vincent Brossel’a göre, Avrupa ülkeleri, kişi hakları konusunda tüm dünyaya örnek olmalı. Ancak önde gelen bazı Avrupa ülkeleri basın özgürlüğü gerileme kaydediyor. Brossel, İtalya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerin Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü basın özgürlüğü listesinin gerilerine kaymasının nedenini, özellikle İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy gibi liderlerin müdahalelerine bağlıyor. Yetkiliye göre, bir diğer neden de polisin gazetecilerin işini engellemesi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün merkezi olan Fransa, bu örgütün basın özgürlüğü listesinde 43’üncü sıraya geriledi. İtalya listede 49, 37 basamak gerileyen Slovakya ise 44’üncü sırada kaldı.

Örgüt yıllık basın özgürlüğü raporunu hazırladığı anketlere dayandırılıyor. Anket soruları, tüm dünyada yüzlerce gazeteciye dağıtılıyor. Eylül 2008 ve Ağustos 2009 arasındaki dönemi kapsayan bu son rapor, sekizinci yıllık rapor oldu.

Amerika ise basın özgürlüğü listesinde 20 basamak yukarıya tırmandı. Brossel, bunun nedeninin Barack Obama’nın başkan seçilmesi olduğunu belirtiyor. Vincent Brossel, Obama yönetiminin aldığı kararların, basın özgürlüğü sıralamasında Amerika’yı yukarı çeken bir etken olduğu görüşünde. Ama yetkiliye göre Amerika kendi sınırları dışındaki basın özgürlüğüne o kadar duyarlı değil. Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün verilerine göre Irak ve Afganistan’daki Amerikan askerleri, çok sayıda gazeteci tutukladı, hatta yaralanmalarına yol açtı.

Rapora göre, Türkiye’de basın özgürlüğü son bir yıl içinde geriledi. 2008'e göre, 20 basamak gerileyen Türkiye, Filipinler’le birlikte 122’inci sırayı paylaştı. Raporda Ermenistan 111, Kıbrıs Rum Cumhuriyeti 25, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de 51’inci sırada bulunuyor. Azerbaycan listede, sonlarda, Irak’ın bir gerisinde, 146’ıncı sırada yer alıyor.

Basın haklarını savunan örgüt, Türkiye’nin bu alanda yaşadığı gerilemeye gerekçe olarak, azınlıkları temsil eden medya organlarına getirilen sansür uygulamalarını; devlet kurumları, Türk Silahlı Kuvvetleri ve yargının özellikle Türk Ceza Kanunu’nun 301. Madde’sini kullanarak basın üzerinde baskı kurmaya çalışmasını gösteriyor. Aynı şekilde, İnternet’te YouTube, GoogleGroups ve Dailymotion gibi sitelere erişimin yasaklanması da Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün gözünden kaçmamış.

Örgütün yıllık basın özgürlüğü raporunun ilk sıralarında her zamanki gibi Danimarka, Finlandiya, İrlanda, Norveç ve İsveç gibi kuzey ülkeleri yer alıyor.

Raporun sonunda yer alan dört ülkeyse İran, Eritre, Türkmenistan ve Kuzey Kore.

XS
SM
MD
LG