Erişilebilirlik

Taleban Afgan Seçmenleri Tehdit Etti


Taleban Afganistan'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna katılacak olan seçmenleri tehdit etti. 7 Kasım tarihinde yapılacak seçimleri "bir Amerikan süreci" olarak niteleyen Taleban militanları oylamayı engelleyeceklerini bildirdi.

Seçim günü yolları keseceklerini açıklayan Taleban, seçmenlerin oy kullanarak kendilerini tehlikeye atacağını vurguladı.

Taleban 20 Ağustos'ta yapılan seçimlerden önce de benzer bir tehdit yayınlamıştı. Militanlar seçim günü roket saldırıları düzenlenmiş ve bazı seçmenlerin mürekkepli parmaklarını kesmişti.

Seçimlerin ikinci turu için kampanyalar bugün başladı.

20 Ağustos'ta yapılan seçime hile karıştırıldığının tespit edilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'ye verilen oyların üçte biri geçersiz sayılmıştı. Karzai'nin oy oranı yüzde 50'nin altına düşünce seçimde ikinci tura gidilmesi kararlaştırılmıştı. Seçimin ilk turunda Karzai'nin başrakibi eski dışişleri bakanı Abdullah Abdullah oyların yüzde 28'ini kazanmıştı.

Amerika'nın Afganistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Richard Holbrooke, seçimleirn ikinci turunda daha az usulsüzlük yaşanacağı konusunda umutlu olduğunu açıkladı. Holbrooke, bu sefer oy pusulalarında sadece iki aday olacağına ve ülkede çok daha fazla uluslararası gözlemci bulunacağına dikkati çekti.

Afganistan'a ek asker göndermeyi değerlendiren Başkan Barack Obama, Afganistan'daki siyasi gelişmeleri yakından izliyor.

Bu arada ülkenin güneyinde yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu iki Amerikan askeri öldü. Aynı bölgede çıkan bir çatışmada bir Amerikan askeri daha öldü.


XS
SM
MD
LG