Erişilebilirlik

Clinton Nükleer Silahsızlanma Politikasını Anlattı


Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran ve Kuzey Kore’nin nükleer emellerini engellemenin, dünyayı nükleer silahlardan arındırmak için önemli olduğunu söyledi. Washington’da konuşan Clinton, Rusya ile imzalanacak yeni nükleer silahlarda indirim anlaşması ile nükleer silah denemelerinin yasaklayan anlaşmanın onaylanmasının, Amerika’nın bu alandaki liderliğine işaret ettiğini belirtti.

Bakan Clinton Amerikan Barış Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada Obama yönetiminin dünyanın nükleer silahlardan arındırma politikasını vurguladı.

Clinton, bu yöndeki çabalarda başarının, İran ve Kuzey Kore’nin nükleer programlarına engel olunmasına bağlı olduğunu da belirtti.

Amerika’nın altılı görüşmeleri yeniden başlatmak için Pyongyang ile ikili görüşmeye hazır olduğunu da yineleyen Clinton, Kuzey Kore’nin görüşme masasına dönmesinin ilişkileri normalleştirmeye yetmeyeceğini de ifade etti.

Clinton, Obama yönetiminin, İran’la da ikili ve çok uluslu ilişkiler başlatmaya hazır olduğunu, ancak İran’ın uluslar arası toplumun endişeleri konusunda pratik adımlar atmak konusunda ciddiyetli davranmasını beklediklerini söyledi.

Clinton bu sürecin de ucunun açık bırakılamayacağını kaydetti.

Clinton İran’ın az geliştirilmiş uranyumunun yurtdışında işlenmesi için bir plana ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Bu konuda Viyana’da yürütülen görüşmeler, İran’ın sivil amaçlı nükleer programına devam etmesine imkan verecek bir anlaşma ile sonuçlanabilir.

Clinton Moskova ile yapılan görüşmelerin de olumlu bir tablosunu çizdi. Rusya-Amerika görüşmeleri Aralık ayında süresi dolacak START anlaşmasının yerini yeni bir anlaşma ile doldurmayı amaçlıyor. START anlaşması iki ülke arasında stratejik silah azaltılmasını içeriyor.

Clinton yeni bir anlaşmanın Amerikan ulusal güvenliğini güçlendireceğini ve dünyanın diğer ülkelerine de örnek teşkil edeceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Amerikan senatosunun Geniş Kapsamlı Nükleer Testlerin Yasaklanması anlaşmasını onaylamasından da övgüyle söz etti. Senato aynı türde bir anlaşmayı bundan 10 yıl önce onaylamayı reddetmişti.

XS
SM
MD
LG