Erişilebilirlik

Dünya Petrole Doymuyor


“Dünyanın petrol talebi bu şekilde sürdürülemez.” Bu, Uluslararası Enerji Dairesi’nin bakanlar düzeyindeki toplantısında varılan sonuç.

İngiliz Enerji Araştırma Merkezi’ne göre, dünya petrol üretimi 2030 yılından önce en yüksek düzeyine çıkacak. Raporun yazarı Steve Sorrell, stokların daha önce de tükenmeye başlayabileceği uyarısında bulunuyor. Sorrell, “Gerçek şu ki, bu kaynağın üretimi bir süre sonra azalmaya başlayacak. Ve ne kadar yatırım yapılırsa yapılsın bu önlenemeyecek. 10, 15, 20 yıl çok uzun bir süre değil,” diyor.

Uluslararası Enerji Dairesi’ne üye 28 ülkenin enerji bakanlarının katıldığı toplantıda küresel enerji sorunları ele alındı. Enerji Dairesi Direktörü Nobuo Tanaka, özellikle yüksek enerji fiyatları üzerinde durduklarını söyledi. Tanaka “Ucuz enerji kaynaklarının bol olduğu dönemi geride bıraktık. Ucuz petrol çağı bitti. Vermek istediğimiz mesaj bu,” dedi.

Bugün, küresel petrol üretimi günde 85 milyon varil düzeyinde. Üretimin günde 100 milyon varile çıkması, daha sonra da üretimin düşmeye başlaması bekleniyor. Ancak araştırmacılar 21’nci yüzyılda da yeterli düzeyde üretim yapılacağını tahmin ediyor.

Petrol şirketleri de Angola, Brezilya ve Meksika Körfezinde bulunan yeni petrol yataklarının talebi karşılamaya yeteceğini savunuyor.

Ancak raporun yazarı Sorrell aynı görüşte değil: “Bu iyimser tahminler, yatırımların yapılacağı ve bu kaynaklara kolayca erişebileceğimiz varsayımı üzerine kurulu.

Ancak bu süre içinde bazı engellerle karşılaşacağımız kesin.”Amerikan ekonomisindeki durgunluk ve az benzin yakan araçların yaygınlaşmasıyla talep düşmüş gibi görünse de, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC verilerine göre ekonomik canlanma ve gelişmekte olan ülkelerde tüketimin artması petrole olan talebi de arttırıyor.

XS
SM
MD
LG