Erişilebilirlik

Ek Asker İçin Afganistan'a Tam İşbirliği Koşulu


Beyaz Saray Genel Sekreteri Rahm Emanuel, Başkan Barack Obama’nın Afgan hükümetinin Amerika’yla tam işbirliği yapacağından emin olmadan bu ülkeye ek asker göndermeyeceğini söyledi.

CNN televizyonuna demeç veren Emanuel, Afganistan’ın Amerika’yla tam bir ortaklığa hazır olduğunu garanti altına almadan buraya asker göndermenin sorumsuz bir davranış olacağını kaydetti.

Dün Kabil’de Afganistan Devlet Başkanı Hamdi Karzai ile görüşen Demokrat Senatör John Kerry de Afganistan’daki tartışmalı seçimler sonuca bağlanmadan bu ülkeye ek asker göndermenin sorumsuzca bir davranış olacağını söylemişti.

Kabil’deki görüşmeye Kerry’nin yanı sıra Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ve Amerika’nın eski Afganistan Büyükelçisi Zalmay Halilzad da katıldı. Üç yetkili Karzai’den, hile iddialarını araştıran bağımsız komisyonun bir süre sonra açıklayacağı raporun sonuçlarını kabul etmesini istedi.

Seçim İtirazlarını İnceleme Komisyonu, bazı oyları hileli olduğu gerekçesiyle iptal edip Karzai’nin aldığı oy oranının yüzde 50’nin altında olduğu sonucuna varırsa, anayasa gereği, ikinci tur seçimlere gidilebilir.

XS
SM
MD
LG