Erişilebilirlik

Afganlar BM Seçim Raporunu Bekliyor


Afgan halkı hile karıştırıldığı iddia edilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini soruşturan komisyonunun raporunu bekliyor. Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen komisyonun raporuna göre oylamada ikinci tura gidilebilir.

Washington Post gazetesi geçersiz sayılan oylar nedeniyle Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'ye verilen desteğin yüzde 47'ye indirildiğini bildirdi.

20 Ağustos tarihinde yapılan seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre Karzai oyların yüzde 54'ünü; başrakibi eski dışişleri bakanı Abdullah Abdullah ise oyların yüzde 28'ini kazanmıştı.

Seçimin tek turda sonuçlanması için galip gelen adayın oyların en az yüzde 50'sini kazanması gerekiyordu.

Amerika'nın Sesi'ne açıklama yapan BM yetkilileri raporun yakında Afgan Seçim Kuruluna teslim edileceğini açıkladı.

Afgan yetkililer seçimlerde ikinci tura gidilip gidilmeyeceği konusunda tahmin yürütmek için henüz erken olduğunu söylemişti. Afganistan'ın Washington Büyükelçisi Said Tayeb Cevad ise oylamanın ikinci tura kalmasını beklediğini kaydetti.

Uluslararası Baskı Artıyor

Kamuoyunun da beklediği raporun açıklanması için uluslararası baskı artıyor. Bugün Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ve Amerikalı Senatör John Kerry Kabil'de temaslarda bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve İngiltere Başbakanı Gordon Brown da Cumhurbaşkanı Karzai'yle telefon görüşmesi yaptı.

Amerika'nın eski Kabil Büyükelçisi Zalmay Khalilzad da bu hafta Kabil'de Karzai ve Abdullah'la görüştü.

Bazı kesimler Karzai ve Abdullah'ın bir çeşit iktidar paylaşımına gitmesi çağrısında bulunuyor.

Ağustos ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hile karıştırıldığı iddiarı üzerine seçimler sonuçlanamamıştı. Afganistan stratejisini gözden geçiren Amerikalı yetkililer ise seçim sonuçlarının bu stratejinin belirlenmesi açısından da önemli olduğunu vurguluyor.

Amerika ve NATO'nun Afganistan Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Stanley McChrystal bu ülkeye 40 bin ek asker gönderilmesini önermişti. Başkan Barack Obama bu öneriyi değerlendiriyor.

Bu arada, Afganistan'da şiddet olayları devam ediyor. Dün Taleban militanlarının düzenlediği saldırıda üç Amerikan askeri daha öldürüldü.

XS
SM
MD
LG