Erişilebilirlik

Çölde Yapılan Koşu Uyuşturucu Bıraktırdı


Amerika'nın California eyaletinde her yaz düzenlenen bir koşuya tüm dünyadan yüzlerce sporcu katılıyor. 200 kilometrelik yarış çöl sıcağında gerçekleşiyor. Bir kaç gün süren yarış Whitney dağı ve Sierra Nevada'yı kapsıyor. Amerika'nın Sesi AdventureCorps adlı şirket tarafından düzenlenen yarışa katılan iki sporcuyla konuştu.

Charlie Engle bu zorlu yarışa katılmak için California’ya gelenlerden. Engle ve dünyanın dört bir yanından gelen onlarca koşucu Badwater adlı yarışa hazırlanıyor. 200 kilometrelik yarış yaklaşık 55 derece sıcakta gerçekleşecek. 10 yıl boyunca kokain bağımlılığıyla mücadele eden Charlie hayatını mahvetmesine çok az kala başka bir bağımlılıkla tanıştı. Ancak bu bağımlılık sağlığı açısından çok yararlı. Bu, Charlie'nin katıldığı altıncı Badwater yarışı. Uyuşturucu bağımlılığından eser yok. Charlie yarışa kazanmak için katılıyor. 46 yaşındaki Charlie, Badwater gibi bir yarışın üstesinden gelebilmek için hayatta çok acı çekmiş olmak gerektiğine inanıyor.

Nickademus Hollon'ın ise Charlie gibi bir geçmişi yok. 19 yaşındaki Hollon Badwater'ın en genç katılımcısı. İlk defasında sadece birkaç kişi yarışı bitirecek fiziksel ve duygusal güce sahip olduğuna inanmış. Nick, Badwater'a hazırlanmak için tüm yarış alanını iki kez koşmuş. Böyle bir idman kişiyi yarışa hazırlasa da bu yarışı bitirebileceğiniz anlamına gelmiyor. Yarışı bitirmenize bir çok dış etken engel olabilir. Örneğin mide rahatsızlığı ya da su toplaması bu engellerden en yaygın olanlar.

Charlie yarışın ilk yarısında düzenli olarak kustuğunu söylüyor. Bir iki saat içinde 5 kilo kaybetmiş. Bunun tam aksine Nick yarışa hızlı başlamış ancak 140'ıncı kilometreden sonra hızı azalmış. Peki insan kendine niye böyle bir işkence uygular? Charlie acı çekmenin hayatının bir parçası olduğunu söylüyor. Bu süreç kendisine uyuşturucu bağımlılığından kurtulma çabasını hatırlatıyor.

Charlie yarışı kazanamadı ancak kendi açısından büyük başarı elde etti. Bu, uyuşturucu bağımlılığından kurtulmanın mümkün olmadığını düşünenlere güzel bir örnek. Charlie 46 yaşında yavaşlamaya niyeti olmadığını kanıtladı. Nick için ise artık yeni bir bağımlılık var, o da koşma bağımlılığı. Nick seneye bu yarışa yeniden katılmayı ve neler yapabileceğini keşfetmeyi planlıyor.

XS
SM
MD
LG