Erişilebilirlik

İsrail TRT'de Yayınlanan Diziyi Protesto Etti


İsrail Dışişleri Bakanlığı Türkiye büyükelçisini bakanlığa çağırarak, İsrail askerlerinin çocukları öldürürken görüldüğü bir televizyon dizisini protesto etti.

Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın açıklamasında, TRT dizisindeki sahnelerin ciddi İsrail aleyhtarlığı teşkil ettiği belirtildi.

İsrail televizyonu diziden bazı sahneler yayınladı. Bu sahnelerin birinde, bir İsrail askeri Filistinli genç bir kızı göğsünden vurarak öldürüyor. Lieberman askerleri suçsuz sivilleri öldürürken gösteren bir televizyon yayınının düşman bir ülkede bile yayınlanmayacağını ancak kendileriyle diplomatik ilişkilere sahip Türkiye gibi bir ülkede yayınlanabildiğini belirtti.

İsrail’in televizyon dizisiyle ilgili şikayeti, iki ülke arasında yaşanan gerginliğin son halkası oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün, çokuluslu Anadolu Kartalı tatbikatını, İsrail katılacağı için iptal ettiğini kabul etti.

Erdoğan, el Arabiye televizyonuna verdiği demeçte, kararın İsrail’in Gazze operasyonu ile ilgili Türk kamuoyundaki tepkilerden kaynaklandığını söyledi.

Hafta başında Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin hava tatbikatını İsrail’in katılımı nedeniyle iptal ettiği haberlerini yalanlamıştı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, dün iptal kararını eleştirdi. Tatbikata Amerikan, İtalyan ve diğer NATO kuvvetleri de katılacaktı.

Türkiye ile gerginliği azaltmaya çalışan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, stratejik ilişkilerin “iniş çıkışlara” rağmen iki ülke için de önemli olduğunu vurguladı.

Öte yandan Suriye, Türkiye ile geliştirilmiş ikinci bir askeri tatbikat planlandığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG