Erişilebilirlik

Suudi Arabistan'ın Yeni Bilim Merkezi


Suudi Arabistan’da karma eğitim veren yeni bir araştırma üniversitesi açılması büyük ses getirdi. Milyarlık proje, Suudi Arabistan’ın eğitim sisteminde reform yapmak için kolları sıvayan Kral Abdullah’ın isteğiyle yapıldı. Kral Abdullah, bu yeni eğitim kurumunun dünya çapında bir bilim merkezi haline gelmesini istiyor. Ancak bazıları, üniversite kampüsünün, eğitimde cinsiyet ayrımından yana olan aşırı dinci hocaların hedefi haline gelmesinden kaygı duyuyor.

Cidde’den kuzeye, Kızıl Deniz istikametinde Suudi Arabistan çöllerinde ilerlerken karşınıza çıkmasını bekleyeceğiniz son şey, modern binalardan oluşan, son teknolojiyle donatılmış büyük bir üniversite kampüsüdür. Burası, Yeni Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kampüsünün 3 yılda inşa edildiği Thuwal kenti. Suudi Arabistan’ın Ulusal Günü’nde Kral’ın rüya projesinin açılışına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katıldı. Güvenlik, son derece sıkıydı. Polis, üniversiteye giden yollarda kontrol noktaları oluşturdu. Suudi Arabistan, kaynağı petrol olan milyarlarca doları bu projeye akıttı. Bir zamanlar yalnızca deniz ve kum olan bölgede şimdi modern bir üniversite kampüsü yükseliyor. Suudi Arabistan’da ilk kez bir akademik kurumun başına getirilen yabancı olan Profesör Choon Fong Shih, hiçbir masraftan kaçınılmadığını söylüyor. Shih şöyle konuşuyor: “Araştırma tesislerinde çalışmaları için dünyanın dört bir yanından en iyi beyinleri getirdik. 60’dan fazla ülkeden öğrencilerimiz var. Bu, son derece heyecan verici bir akademik girişim.”

Üniversitenin başkan yardımcısı Nadmi El- Nasır, modern bilimin son teknolojik gelişmelerle donatılmış beşiğini Suudi Arabistan’da kurmanın bin günlük bir serüven olduğunu söylüyor. El-Nasır ise şöyle konuşuyor: “Şahin adını verdiğimiz süper bilgisayarımız ve Cornea adlı görüntüleme merkezimiz, araştırmacılarımız ve öğretim üyelerimizin çalışmalarını yürütmeleri için sağlamamız gereken iki önemli unsurdu.”

Suudi Arabistan, sosyal kuralların son derece sıkı olduğu bir ülke. Kadınlar istedikleri gibi giyinemiyor, erkeklerden ayrı öğrenim görmek zorunda bırakılıyor. Karma eğitim verilen bir üniversiteyi, Suudi Arabistan’da birçok kişinin kabullenmesi zor. İngilizce basılan Arab News gazetesinin editor Siraj Wahab şunları söylüyor: “Suudi Arabistan’da karma eğitim veren bir üniversite kurmanın, toplum ve ülke için hiç de iyi olmayacağını düşünen belli bir kesim var.”

Gerek kız öğrenciler, gerekse üniversitede görev yapan kadınlar, kampüste de “abaya” adlı uzun siyah elbiseyi giymeyi tercih ediyor. Ancak bu üniversitede zorunlu kıyafet uygulaması yok. Üniversite kütüphanesinde çalışan Basma Parker şöyle konuşuyor: “Burası, bir üniversite kampüsü, canınız ne istiyorsa onu yapabilirsiniz. Burada kadınlar araba kullanabiliyor, çalışabiliyor, ne isterlerse onu yapabiliyor. Buraya gelmek, onların tercihi.”

Eğitim dili İngilizce olan üniversitenin yüzde 15’i kız ilk 350 öğrencisi bu ay derslere başladı. Yetkililer, önümüzdeki on yıl içinde öğrenci sayısını 2 bine çıkarmayı planlıyor. Suudi Arabistan’daki reform yanlılarıysa bu üniversitenin bir akademik vaha olarak kalmayıp, kampüs içindeki yaşam tarzının ülkeye yayılmasını umuyor.

XS
SM
MD
LG