Erişilebilirlik

Aile Doktorlarının Sayısı Her Geçen Gün Azalıyor


Amerika’da hızla azalan aile doktorlarının sayısının önümüzdeki yıllarda daha da düşeceği belirtilyor. Nedeni ise, tıp fakültelerinden mezun olan öğrencilerin aile doktorluğu yerine kardiyoloji ya da onkoloji gibi daha karlı uzmanlık dallarına yönelmesi. Oysa boğaz iltihabından şeker hastalığına, çok sayıda hastalığı tedavi edebilen aile doktorlarının sayısının arttırılması, maliyeti düşürmek, hastalıkları önlemek ve sağlık sistemini iyileştirmek için çok önemli.

David Ellington, nesli neredeyse tükenmek üzere olan doktorlardan. Dünyanın en tanınan doktorlarının üstün uzmanlık gerektiren tıp dallarına yöneldiği Amerika’da, Ellington, son 20 yılını Virginia eyaletinin Lexington kasabasında aile doktorluğu yaparak geçirmiş. Ellington, hiç pişmanlık duymadığını söylüyor. Ellington, “Genç ya da yaşlı, herkesi seviyorum. Doktoru olduğunuz hastalar hakkında çok şey öğreniyorsunuz. Sevinçlerine, üzüntülerine tanık oluyorsunuz. Bu çok güzel birşey,” diye konuşuyor. Hastaları da Doktor Ellington’un gösterdiği yakınlıktan memnun.

Birçok araştırmaya göre Amerika’da tıp fakültelerinden mezun olanlar aile doktorluğuna az ilgi gösteriyor. 2020 yılında 40 bin aile doktoruna ihtiyaç olacağı tahmin ediliyor. Doktor Ellington için bu sürpriz değil. Uzman, “Bazı onkologlar, dermatologlar ya da cerrahların aldığı ücretin üçte birini alıyorum,” diyor. Eğitim kredileri nedeniyle borç içinde yüzen tıp öğrencileri, daha karlı dalları seçiyor. Amerika’da tıp eğitiminin maliyeti, 250 bin Dolar’ı buluyor. California eyaletinde ve Almanya’da ordu mensubu olarak doktorluk yapan Ellington, sivil hayatta da kamu hizmetine devam ediyor. Ellington, bölgedeki yoksulları tedavi etmek için ücretsiz hizmet veren bir de klinik açmış. Kliniğin yöneticisi Suzanne Sheridan, Ellington’un topluma verdiği hizmetin paha biçilmez olduğunu söylüyor. Sheridan’a göre doktor Ellington yardıma muhtaç olanlara el uzatıyor. Gönüllülerin kaç saat çalıştıklarını hesaplıyor ve Ellington’un klinikte yılda yüzlerce saat geçirdiğini görüyoruz.

Amerika’daki sağlık reformunun bürokrasiyi azaltacağını uman Doktor Ellington, bütün Amerikalılar’ın sigortalanmasını istiyor. Ellington şöyle konuşuyor: “Temel sağlık hizmetlerinin belirli bir bölgede arttırıldığı durumlarda ölüm oranında düşüş, hastaneye kaldırılan hasta ve ameliyat sayısında azalma ve toplumun genel sağlığında iyileşme kaydedildiği çok sayıda araştırma yapılıyor.” Ancak David Ellington, sağlık reformu tartışmalarının, ihtiyaçlarla çözümlerin akılcı biçimde ele alınmasından çok, korku ve yanlış bilgilendirme yolunda ilerlediğini söylüyor. Gerek Washington, gerekse Amerika’nın diğer bölgelerinde tartışmalar alevlenirken Doktor Ellington işini hevesle yapmaya devam ediyor. Uzman, “Tıp mesleğine para kazanmak için girilmez. Bu meslekte belki hergün ailenizle akşam yemeği yiyemezsiniz ama halka hizmet etme fırsatı bulursunuz,” diye konuşuyor.

XS
SM
MD
LG