Erişilebilirlik

12 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Wall Street Journal Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokolün hayata geçmesinin önünde ciddi engeller olduğunu yazıyor. Haberde, özellikle Dağlık Karabağ sorununa dikkat çekiliyor:

“İki ülke arasındaki protokol, Amerikan ve Rus dışişleri bakanlarının son dakika arabuluculuğuyla imzalanabildi. Ermeni tarafında Türkiye’nin protokolün uygulanması ile Dağlık Karabağ konusunda adım atılması arasında bir ilişki kurmak istediği şüphesi öne çıkıyordu. Başbakan Tayyip Erdoğan, Pazar günü yaptığı açıklamada böyle bir ilişkiden bahsetti ancak Ermenistan’dan beklentiler konusunu muğlak bıraktı. Erdoğan, protokol konusunda hem Azerbaycan’dan hem de ülke içinden ciddi baskı görüyor. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ise, protokolün imzalanmasından önce televizyonda yaptığı konuşmada, Dağlık Karabağ konusu ile protokol arasında bir bağlantı olmadığını söyledi.”

New York Times Türkiye’nin İsrail’in katılımına karşı çıkması nedeniyle uluslararası bir hava tatbikatının ertelendiğini yazıyor. Gazete, Türkiye ile İsrail arasındaki gerginliğin ilk kez sözden eyleme dönüştüğünü belirtiyor:

“İsrail ordusu, Türkiye’nin katılımcı ülkeler listesini değiştirerek İsrail’i çıkartmak istemesi üzerine tatbikatın ertelendiğini duyurdu. Aralarında yoğun bir askeri işbirliği olan Türkiye ve İsrail, uzun zamandır stratejik müttefiktiler. Geçen yıl Türkiye, İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmelere arabuluculuk yaptı. Bu yaz, iki ülke ortak bir deniz tatbikatı gerçekleştirdi. Ancak geçen kış binlerce Filistinli sivilin öldüğü Gazze operasyonu sonrasında iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler bozulmaya başladı. Başbakan Erdoğan, İsrail’i vahşet uygulamakla ve insanlığa karşı suç işlemekle itham etti. İsrail ise, Filistinlilerin füze saldırılarına karşı kendini korumaya çalıştığını belirtti.”

USA Today Afganistan’da izlenecek strateji konusunda Başkan Yardımcısı Joesph Biden ile Orgeneral Stanley McChrystal arasında görüş ayrılığı yaşandığını belirtiyor. Gazete, Obama’dan bir an önce kararını vermesini istiyor:

“Stanley McChrystal, isyancılara karşı topyekun bir saldırı stratejisi izlenmesini ve Afganistan’daki askerlerin takviye edilmesini istiyor. Biden ise, El Kaide üzerine odaklanılmasını savunuyor. Bu da insansız uçaklarla yapılacak bombardımanlar ve Pakistan’a baskı uygulanması anlamına geliyor. Ancak Amerika’nın Afganistan’daki hedeflerini bir an önce netleştirmesi gerekiyor. Amerikan halkının bu savaşa verdiği destek giderek azalıyor. Savaşın Amerika’ya maliyeti giderek artıyor. Hangi strateji kabul edilirse edilsin, bu stratejiyi hayata geçirecek yeterli kaynakların tahsis edilmemesi ise siyasi açıdan yapılabilecek en büyük hatadır. Amerika, sekiz yıldır bu hatayı yapıyor.”


Los Angeles Times Amerikan Ticaret Odası’nın iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan yasa tasarısına karşı çıkmasını eleştiriyor. Gazete, Ticaret Odası’nın bu tavrı nedeniyle üye ve itibar kaybettiğini vurguluyor:

“Amerika Ticaret Odası, atmosferi kirletenlerin geleneksel hamisi oldu. Ancak Kongre’nin sera etkisi yapan gazlarlar ilgili tasarıyı onaylaması ihtimali arttıkça, Oda’nın saldırgan tavrı da arttı. İklim değişikliği su kaynaklarını kullanılmaz hale getirecek, ulaşım altyapısına zarar verecek, tarımsal ürünleri mahvedecek ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek. Böylesine önemli bir soruna karşı izlenebilecek iki yol var; ya atmosfere karbon salanlardan bunun karşılığında bir bedel alınacak ya da bu bedeli bütün vergi mükelleflerinin karşılaması istenecek. Amerika Ticaret Odası, ikinci yolu savunuyor. Ancak bu yaklaşımı kabul etmek mümkün değil.

XS
SM
MD
LG