Erişilebilirlik

Başbakan Erdoğan Ermenistan'ı Uyardı


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, Ermenistan'la sınırını açması için Ermenistan'ın, işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan Ankara'da yaptığı açıklamada Ermenistan'ın Azerbaycan'a ait olan Dağlık Karabağ'dan çekilmesinin Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesini amaçlayan protokollerin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanmasını kolaylaştıracağını belirtti.

Anlaşmaların hem Türkiye'de hem de Ermenistan'da parlamentolar tarafından onaylanması gerekiyor.

Türk hükümeti Ermenistan'la sınırı 1993 yılında, Ermenistan'ın, Azerbaycan'a ait olan, Ermeni nüfuslu Dağlık Karabağ'ı işgal etmesi üzerine kapatmıştı.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki asıl sorun ise, Birinci Dünya Savaşı sonlarında Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde Ermenilerin ölümüyle sonuçlanan olayların tanımı konusundaki anlaşmazlıktan kaynaklanıyor. Ermeniler bu olayların "soykırım" olarak tanımlanmasında ısrar ediyor.

Bu arada Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT'in dönem başkanlığını yürüten Yunanistan'ın yeni Başbakanı Yorgo Papandreu, dün imzalanan Türkiye-Ermenistan anlaşmasından memnunluk duyduğunu söyledi. Papandreu, iki ülkede de siyasi liderlerin ikili anlaşmazlıkların giderilmesi için gösterdiği çaba ve siyasi iradeden övgüyle sözetti.

Dün Zürih'te protokollerin imzalanması son anda birkaç saatlik gecikmeyle gerçekleşti. Gecikmeye, Türk ve Ermeni Dışişleri Bakanları Ahmet Davutoğlu ve Edward Nalbantyan'ın imza töreni sırasında yapacakları açıklamaların metinleri üzerindeki anlaşmazlık neden oldu. Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın birkaç saat süren çabaları sonunda iki bakanın, belgeleri imzalarken herhangibir açıklama yapmamayı kabul etmeleriyle anlaşmazlık giderildi ve iki ülke arasında diplomatik ilişki kurulmasını ve sınırın açılmasını öngören protokoller imzalandı.

Protokollere, gerek Türkiye gerekse Ermenistan'a yoğun muhalefet var. Ermenistan'da özellikle muhalefet partileri ve dış ülkelerde yaşayan diaspora Ermenileri 1915 olaylarının Türkiye tarafından soykırım olarak kabul edilmesini isterken Türkiye bunu reddediyor, ölen Ermeni sayısının abartıldığını ve Osmanlı İmparatorluğunun çöküşü sırasında yaşanan olaylarda çok sayıda Türkün de öldüğünü belirtiyor.

İkili anlaşmalar bu konuları araştırmak üzere tarihçilerden oluşan bir ortak komisyon kurulmasını öngörüyor. Ermeni görüşünü destekleyen çevreler, bunun Türkiye'ye taviz vermek anlamına geldiğini, çünkü Ermeni tarafının,soykırımını tarihi gerçek olarak gördüğünü hatırlatıyor.

Ankara muhabirimiz Elif Özmenek anlaşmayı değerlendirmesini, Türkiye Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Sinan Oğan’dan istedi. Söyleşiyi sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG