Erişilebilirlik

9 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Wall Street Journal Washington Enstitüsü’nden Soner Çağaptay’ın hilafet ve İslamcılık konulu bir makalesine yer veriyor. Çağaptay, Osmanlı döneminde halifelerin hiç Batı düşmanı olmadığını vurguluyor.

"El Kaide’nin ortaya çıkmasından yıllar önce, halifeler radikal İslamcılara karşı gereken panzehiri üretmişti. Bugünkü modern Türkiye, varlığını sadece Atatürk’e değil, aynı zamanda halife-sultanlara da borçludur. Halife-Sultanlar, Müslüman bir toplumda liberal ve Batılı değerleri desteklediler. Buna rağmen köktendinciler, şimdi hilafeti, Batı karşıtı bir kurum gibi göstermeye çalışıyorlar. Hilafetin yeniden canlandırılmasını, Batı karşıtı ideolojinin ana hedefi olarak gösteriyorlar. Oysa Osmanlı halifelerinin Türkiye’nin geleceğine ilişkin düşünceleri, El Kaide ve benzerlerinden çok, Atatürk’ün Batılı bir Türkiye vizyonuna daha yakındı."

Washington Post Kongre’nin Guantanamo’daki tutukluların Amerika’ya getirilmesini engellemesini eleştiriyor. Gazete, Guantanamo’nun Amerika için kara bir leke olduğunu savunuyor.

"Kongre’nin bu engelleyici tavrı, yönetimin Guantanamo’yu kapatmasını neredeyse imkansız hale getirdi. Oysa bu tutuklama kampı, bütün dünyada Amerika’ya karşı bir tepki oluşturmaktan başka bir işe yaramıyor. Masumiyeti kanıtlanmış tutukluların bile ülkeye girişine izin vermeyen bir Amerika, müttefiklerini serbest bırakılan zanlıları kabul etmeye nasıl ikna edecek? Üstelik federal mahkemelerde yargılanması mümkün olmayan, ancak serbest bırakılmaları da tehlikeli bulunan 50 ila 100 tutuklunun geleceği konusunda hukuki bir çerçeve çizilmemiş olması da ciddi bir sorun oluşturuyor. Bu kişilerin sonsuza kadar tutuklu kalması da söz konusu… Bunun ne kadar meşru olduğu, en az zanlıların nerede tutulacağı kadar önemlidir."

New York Times
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’ye dokunulmazlık sağlayacak yasanın iptalini olumlu buluyor. Gazete, Anayasa Mahkemesi’nin kararını demokrasinin gereği olarak görüyor.

"Dokunulmazlık yasasının iptali Berlusconi için kötü haber olsa da, İtalyan demokrasisi açısından güzel bir haber. Anayasa Mahkemesi, ne kadar zengin veya güçlü olursa olsun, kimsenin kanunların üstünde olmadığı yönündeki temel demokratik ilkeye uygun bir karar aldı. Bu kararın ardından Berlusconi’nin görevini sürdürüp sürdüremeyeceği, belirsizliğini koruyor. Ancak İtalya’da Berlusconi dönemi çok uzun sürdü ve bu süre boyunca çok az başarı elde edildi. Artık merkez sağ ve merkez sol koalisyonlar, seçmenin karşısına daha yapıcı ve daha becerikli lider adayları çıkartmalıdır."

USA Today
domuz gribinin diğer griplerden farklı olarak çocukları ve sağlıklı insanları da öldürdüğünü hatırlatıyor. Gazete, bu nedenle herkesi domuz gribi aşısı olmaya çağırıyor.

"Herkesin H1N1 aşısı olması mümkün olduğu halde, insanların büyük bir kısmı, bu aşının tehlikeli olduğunu söyleyenlere kulak veriyor. Michigan Üniversitesi’nin Ağustos ayındaki bir araştırmasına göre, ebeveynlerin sadece % 40’ı çocuklarına aşı yaptırmayı düşünüyor. Oysa bu hastalık bütün dünyada milyonlarca kişiyi etkiledi, dört bin 100 kişinin ölümüne neden oldu. Yetkililer ise domuz gribi aşısının en az diğer grip aşıları kadar güvenilir olduğunu söylüyorlar. Bu aşının faydaları, olası bir yan etkiyle kıyaslanamayacak kadar yüksek… Dolayısıyla kendinizi veya çocuğunuzu aşılatmak konusunda karar verirken, televizyonda ya da internette doktorculuk oynayanlara değil, gerçeklere ve bilime kulak verin."

XS
SM
MD
LG