Erişilebilirlik

Ankara - Brüksel Trafiği Yoğunlaştı


Avrupa Birliği Komisyonu’nun İlerleme Raporu’nu yayımlayacağı 14 Ekim tarihi yaklaşırken Ankara’dan Brüksel’e yapılan ziyaretler de yoğunlaştı. Geçen hafta Avrupa Birliği yetkilileriyle görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ardından Başmüzakereci Egemen Bağış ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin de Brüksel’de temaslarda bulundu.

Ergin ve Bağış, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Adalet, Özgürlük ve Güvenlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Jacques Barrot ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'le bir araya geldi.
Barrot'yla yapılan görüşmelerde Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yasa dışı göçle mücadele ve iade anlaşması ana konuları oluşturdu. Ergin, yargı reformu konusunda da Komisyon’u bilgilendirdiklerini söyledi:

“Türkiye’nin yapması gereken bir işti yargı reformu stratejisi. Onu yapmış olmanın rahatlığı içerisindeyiz. Bundan sonra artık bu yargı reformu stratejisinde belirttiğimiz hedeflere ulaşabilmek için atılması gereken adımlar çıkartılması gereken yasalar var, anayasada yapılması gereken değişiklikler var. Bütün bunları kısa orta ve uzun vadede gerçekleştirmemiz gerekiyor. Biz de bunları programladık ve bütün bunları paylaştık tabii Komisyon’la.”

Avrupa Birliği son bir kaç yıldır Türkiye’nin reformları yavaşlattığını ifade ediyor. Bağış ise bu görüşe katılmıyor. Müzakerelerde başlık açılması konusunda da bir tıkanıklık yaşanıyor ancak Bağış’a göre bu da pek önemli değil: ”Bundan sonraki fasıllar açısından da biz çalışmalarımızı sürdüreceğiz ama önemli olan fasıl açmak değil. Önemli olan Türkiye’nin Avrupa birliği standartlarında bir ülke olmasını sağlamak.”

Bağış’ın hedefinde ise Türkiye’nin üyeliğine tam destek veren İsveç Dönem Başkanlığı sırasında zorlu başlıklardan birini açmak var: “Ümit ediyorum ki, aralık ayı içerisinde, çok zor bir fasıl olan, teknik detayı çok olan çevre faslını açacağız. Bu da Türkiye'nin kararlılığının bence en önemli ispatlarından bir tanesi.”

Kıbrıs konusu da İlerleme Raporu’nun önemli başlıklarından birini oluşturuyor. Kıbrıs’tan ise kapsamlı çözüm müzakereleriyle ilgili pek de olumlu sinyaller gelmiyor. Bağış’ın bu konudaki yorumu ise şu şekilde oldu: "Sayın Talat ve Sayın Hristofyas bu yıl içinde 42 kez görüştüler. 42 görüşmeden sonra 'İyi gitmiyor' demelerini ben yadırgıyorum.”

Bağış, Türkiye’nin Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm konusunda gösterdiği hassasiyeti Rum tarafının ve Avrupa Birliği’nin de göstermesini beklediklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG