Erişilebilirlik

8 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Obama’nın Afganistan’a daha fazla askeri birlik göndermek yerine Afgan ordusunu güçlendirme düşüncesini eleştiriyor. Gazete, daha önce Bush’un da denediği bu stratejinin başarısız olduğunu ileri sürüyor:

“Afganistan’daki NATO ve Amerikan kuvvetlerinin komutanı Stanley McChrystal, 'önümüzdeki 12 ay içinde, Afgan ordusu hala yetersiz bir durumdayken, eğer üstünlüğü ele geçirip, isyancıların güçlenmesini önleyemezsek, isyanı bastırmanın olanaksız olacağı bir durumla karşı karşıya kalabiliriz' sözleriyle durumu özetledi. Obama ise, önce Taleban’ı yenmenin gerekip gerekmediğini sorgulayan bir tutum takındı. Ardından, mevcut asker sayısında bir indirime gitmeyerek mücadele etmeyi seçti. Ancak Obama’nın onbinlerce takviye asker mi göndereceği, yoksa McChrystal’in söylediği riski mi göze alacağı hala belirsiz. İlk seçeneği tercih ederse zaferin bir garantisi yok, ancak ikinci seçeneğin yenilgiye götüreceği çok açık.”

Christian Science Monitor Pakistan ordusunun Taleban ve El Kaide’ye karşı büyük bir operasyona hazırlandığını belirtiyor. Gazete, Pakistan’ın bu tavrının Amerika’ya örnek olması gerektiğini vurguluyor:

“Pakistan’ın Taleban’a karşı takındığı bu kararlı tutum, Amerika’ya da, 2007 yılında, Irak’taki birlikleri takviye ederek sağladığı başarıyı tekrarlama imkânı verebilir. Afganistan’a 40 bin ek asker gönderilip gönderilmeyeceği, Obama’nın zaferden ne anladığına bağlı. Ancak Amerika, Pakistan’a güvenilir bir müttefik olduğunu kanıtlamak için elinden geleni yapmalıdır. Amerika ve Pakistan, son aylarda militanlara karşı önemli başarılar elde ettiler. Eğer Pakistan, Amerika’nın Afganistan’da kararsız bir tutum içinde olduğunu düşünmeye başlarsa, bugün yakalanan bu tarihi fırsat kaçırılabilir.”

Sağlık reformu tartışmalarını değerlendiren USA Today gazetesi sağlık sigortasının da otomobil sigortası gibi zorunlu kılınmasını istiyor. Gazete, bu yapılmadan, sigorta şirketlerinin mevcut hastalıkları da poliçe kapsamına almalarının zorunlu hale getirilmesi önerisini eleştiriyor:

“Sağlık sigortası olmayanlar da tıpkı otomobil sigortası olmayanlar gibi toplum için bir risk oluşturuyor. Bu riski ortadan kaldırmak için herkesin sigortalı olmasını zorunlu kılmak ve primlerini ödeyemeyecek durumda olanlara devlet desteği sağlamak doğru bir yaklaşım. Yine herkesin sigortalı olabilmesi için, sigorta poliçelerinin mevcut hastalıkları kapsaması da zorunlu kılınmalı. Ancak sigorta yaptırmayanlara ciddi bir yaptırım uygulanmaması, bu sistemi işlemez hale sokacaktır. Maliyetlerin düşürülmesi ve herkesin sağlık sigortası kapsamına alınması için, sigorta yaptırmayanlara daha ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır.”

New York Times 11 Eylül saldırıları sonrasında çıkartılan Yurtseverlik Yasası'nın bazı maddelerinin yürürlük süresinin dolmak üzere olduğunu hatırlatıyor. Gazete bunu, yönetime aşırı yetki veren yasanın düzeltilmesi için bir fırsat olarak görüyor:

“11 Eylül’ün hemen ardından, yeterince tartışılmadan kabul edilen Yurtseverlik Yasası’nın yeniden görüşülmesi, Kongre’ye bu yasanın aşırılıklarını törpüleme şansı verir. Ancak görünen o ki, Kongre bu yasanın yol açtığı sorunları düzeltme yoluna gitmeden, yürürlük süresi dolan maddelerini uzatmayı düşünüyor. Temel özgürlükleri korumaya yönelik bazı ifadelerin yasaya eklenmesi yönündeki girişimler sonuçsuz kaldı. Yasayla ilgili görüşmelere devam edilecek. Bu, temel özgürlüklerin, kişisel bilgilerin gizliliğinin korunması ve yaşanan istismarların tekrarlanmaması için önemli bir fırsattır.”

XS
SM
MD
LG