Erişilebilirlik

Berlin'de Aşırı İslamcılara Yönelik Operasyon


Alman güvenlik birimleri Berlin’de aşırı İslamcılar'a yönelik bir operasyon düzenledi. 26 ev ve büroda arama yapıldığı bildirildi.

Son haftalarda Almanya`daki güvenlik makamları, ülkedeki terör tehdidinin arttığı görüşünde birleşiyor. İnternet üzerinden Almanya`ya karşı yapılan terör tehditlerinin arttığına dikkat çeken uzmanlar, Almanya`nın Afganistan`dan çekilmesi talebiyle ülkede terör eylemleri düzenlenmesinden kaygı duyuyor. Bu yüzden Almanya’daki radikal İslamcı çevreler çok sıkı bir takip altına alınırken, bugün Berlin’de üyeleri Arap ve Çeçen kökenli olduğu tahmin edien radikal İslamcı bir gruba yönelik geniş kapsamlı bir operasyon düzenlendi. Sabah saatlerinde başlayan ve öğleden sonra sona eren, 150 polis ve özel tim mensubunun katıldığı operasyonda toplam 26 ev ve büroya baskın düzenlendi.

Yapılan aramalarda çok sayıda belge ve bilgisayara el konulduğu, toplam 15 kişinin ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldığı ve söz konusu grup üyelerinin terörist bir örgütün üyeleri olup olmadığının soruşturulduğu belirtildi. Polis sözcüsü, grup üyelerinin bir bölümünün Çeçenistan’da faaliyet gösteren radikal İslamcılarla bağlantı halinde olduğunu ve bazı üyelerinin İslam adına Rusya’da terör saldırıları ve intihar eylemleri yapmayı planladığının tahmin edildiğini, operasyonun terör eğitim kamplarında bulundukları şüphesiyle haklarında soruşturma başlatılan kişilere yönelik olduğunu açıkladı. Soruştumayı yöneten savcılık sözcüsü ise, grup üyelerinin Çeçen direnişçilerin lideri Şamil Basayev'in ölümünden sonra direnişçiler arasında en etkili isimlerden sayılan Doku Umarov’la bağlantısı olup olmadığı konusunda gelen soruları yorumsuz bıraktı.

Grubun lideri olduğu belirtilen ancak adı açıklanmayan Alman vatandaşı Arap bir kişinin Pakistan’daki bir terör kampında eğitim gördüğünü ve bir başka üye ile birlikte Almanya’yı terk ettiğinin belirlendiğini bildiren yetkililer, grubun Almanya’da da terör saldırıları planladığı şüphesi uyandıracak herhangi bir ize rastlanmadığı duyurdular. Alman Anayasayı Koruma Örgütü, Almanya’da gözetim altında olan İslamcı örgütlerin sayısını 30, üyelerinin sayısını ise 33 bin olarak veriyor. Başkent Berlin’de şiddet yanlısı radikal İslamcı kişilerin sayısı güvenlik örgütleri tarafından toplam 400 olarak tahmin ediliyor.

Cem Dalaman'ın haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG