Erişilebilirlik

'İran Yeni Tesisi İki Haftada Denetçilere Açmalı'


Başkan Barack Obama, İran’dan yeni ortaya çıkan nükleer tesisini iki hafta içinde BM denetçilerine tam olarak açmasını istedi.

Obama, Cenevre’deki görüşmeleri yapıcı bir başlangıç olarak niteledi ancak İran’ın nükleer programıyla ilgili somut adımlar atması gerektiğini söyledi.

İran, Cenevre’deki görüşmelerde ikinci uranyum zenginleştirme tesisini BM denetçilerine açmayı kabul etti.

Avrupa Birliği Dışpolitika yetkilisi Javier Solana, İran’ın, Kum kenti yakınlarındaki tesisin denetlenmesinde Uluslararası Atom Enerji Dairesi ile tam işbirliği yapma sözü verdiğini açıkladı.

Daire Başkanı Muhammed ElBaradei, İran’ın nükleer programıyla ilgili bir dizi konuyu görüşmek üzere yakında Tahran’a gidecek. El Baradey, İran’ın ikinci nükleer tesisini erken açıklamamakla Daire kurallarını ihlal ettiğini söylemişti.

Solana, dünkü toplantıda diplomatların Ekim ayı sona ermeden ikinci bir görüşme yapmayı kararlaştırdıklarını da açıkladı.

İranlı nükleer görüşmeci Sait Celili, görüşmeleri iyi olarak tanımladı ve devam edeceğini söyledi.

Cenevre’de İran ile yapılan görüşmelere, Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya katıldı.

İran’ın nükleer programıyya ilgili görüşmeler Cenevre’de başladı. Peki İran’ın Batı dünyasıyla ilişkilerinde Türkiye nasıl bir rol oynayabilir?Konuyu Ankara muhabirimiz Elif Özmenek Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Kibaroğlu ile konuştu.

Elif Özmenek'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG