Erişilebilirlik

İhsanoğlu: 'Avrupa’da İslam Düşmanlığı Kaygı Verici'


İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Profesör Doktor Ekmeleddin İhsanoğlu, 11 Eylül’den sonra Amerika’da ve dünyada müslümanlara karşı artan olumsuz tutumun değişmeye başladığını söyledi. Ekmeleddin İhsanoğlu kendilerini asıl kaygılandıran konunun Avrupa’da müslümanlara karşı beslenen düşmanca duyguların yoğunluğu olduğunu bildirdi.

Washington’da Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la görüşecek olan İhsanoğlu, Amerika’nın Sesi Türkçe Bölümü’ne yaptığı açıklamada, çeşitli konulara değindi.

“İslam Konferansı Örgütü Amerika’yla nasıl bir ilişki istiyor?” sorusuna, Başkan Barack Obama Kahire’deki konuşmasıyla bugüne kadar görülmemiş olumlu bir hava oluştuğunu söyleyerek karşılık verdi. Ancak İKÖ Genel Sekreteri, söylemlerin politikalarla desteklenmesini beklediklerini ve bu konuda umutlu olduklarını bildirdi.

Ekmeleddin İhsanoğlu, Türkiye’nin bir süredir dünyada ve bölgesinde çok aktif bir dış politika izlemesini ve arabuluculuk rolleri üstlenmesini çok olumlu karşıladıklarını belirtti.

“İran’ın nükleer çalışmalarıyla ilgili olarak nasıl bir tutum izlenmesi gerekir?” sorusunu, “nasıl bir tutum izlenmemesi gerektiği artık anlaşıldı” diyerek yanıtlayanİhsanoğlu, nükleer silah konusunda bütün ülkelerdeki çalışmaların tek bir kıstasla değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. İhsanoğlu İran’la ilgili görüşmeleri desteklediklerini ve sorunların çözümünde çatışma değil anlaşma yolunu her zaman tercih ettiklerini bildirdi.

İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’yla Hülya Polat’ın yaptığı söyleşinin tamamını sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG