Erişilebilirlik

Güneydoğu Asya Doğal Felaketlerin Pençesinde


Endonezya’nın Sumatra adası bugün yeni bir depremle tekrar sarsıldı.

6,6 büyüklüğündeki artçı sarsıntı, dünkü depremden ağır zarar gören ada halkına korkulu anlar yaşattı.

İlk depremde, Batı Sumatra'nın başkenti Padang'da hastaneler de dâhil olmak üzere yüzlerce bina yıkıldı. Cakarta hükümeti, şu anda 770 olan ölü sayısının bini aşacağını tahmin ediyor.

Ayrıca depremin neden olduğu toprak kaymaları nedeniyle yollar kapalı ve çoğu yerlerde telefon ve elektrik yok.

Bu arada önceki gün Büyük Okyanus’taki depremin oluşturduğu dev dalgalar da, en az 150 kişinin ölümüne yol açtı.

Tsunamiden, Samoa’da 110, Amerikan Samoası’nda 24, Toga’da ise 7 kişi hayatını kaybetti, kıyı bölgelerinde yüzlerce kişi yaralandı.
Başkan Barack Obama Amerikan Samoası’nı felaket bölgesi ilan etti.

Samoa Adaları, Büyük Okyanus’un güneyinde Yeni Zelanda ile Hawaii adaları arasında bulunuyor.

Dünyanın en şiddetli deprem ve yanardağ faaliyetleri, Büyük Okyanus’u saran 40 bin kilometre uzunluğundaki çember içinde meydana geliyor.

Yeryüzü, Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrasya, Avustralya, Antarktika ve Büyük Okyanus adlı yedi büyük kara katmanından oluşuyor.

Çemberin üzerinde bulunduğu Sumatra fay hattı, Avrasya ve Hint-Avustralya katmanlarının birleştiği çizgide yer aldığı için, iki katmanın hareketi çok şiddetli depremlere yol açabiliyor.

Yerkabuğunun 80 kilometre derinliğindeki katman hareketi, yanardağ faaliyetlerinin artmasına, hatta yeni yanardağlar oluşmasına sebep olabiliyor.

Bu arada Güneydoğu Asya ülkelerinde Ketsana tayfunundan etkilenen milyonlarca kişi yardım bekliyor. Tayfunun yol açtığı sel ve toprak kaymalarında Filipinler’de 280, Vietnam’da 101, Kamboçya’da ise 8 kişi öldü.

Yardım ekipleri tayfun mağdurlarına ulaşmaya çalışırken, bölgede yeni ve daha güçlü bir fırtına oluşuyor. Yetkililere göre, Büyük Okyanus’ta oluşan Parma tayfunu, satte 150 kilometre hızla esen rüzgârlarla Filipinler’e yaklaşıyor.

Tayfunun, en geç Cumartesi günü, Filipinler’in güney bölgelerini vurması bekleniyor.
Manila hükümeti yabancı ülkelerden yardım istedi


XS
SM
MD
LG