Erişilebilirlik

İran Dünya Güçleriyle Nükleer Programını Görüşecek


İran, tartışmalı nükleer programı konusunda Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’yla bugün Cenevre’de görüşme masasına oturuyor.

Amerikalı yetkililer İranlılar’la ikili görüşme yapma fırsatı çıkabileceğini söylüyor. Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Amerikalı yetkili Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya temsilcilerinin İranlı görüşmeciyle toplantı çerçevesinde ikili görüşme yapma fırsatı elde edebileceklerini belirtti.

Batılı ülkeler İran’ın nükleer silah yapmak için uranyum zenginleştirdiğinden kuşku duyuyor. İran ise nükleer programının sivil amaçlı olduğunu iddia ediyor.

Bu arada Uluslararası Atom Enerji Dairesi’nin başkanı dün, İran’ın uluslararası kurallarını ihlal ettiğini söyledi.

Muhammed elBaradey, İran’ın, yeni açıkladığı nükleer tesisin varlığını uzun süre gizlemekle, şeffaflık ilkesine darbe vurduğunu ve uluslararası kuralları ihlal ettiğini savundu.

“İran, tesisin varlığı daha temeli atılırken bildirilmeliydi,” diyen elBaradey, Uluslararası Atom Enerji Dairesi müfettişlerinin bu tesisi en kısa zamanda denetlemeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu arada Amerika, İran Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki’ye Washington’u ziyaret etmesi için izin verdi.

Cenevre görüşmelerinden bir gün önce, İran Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki Washington’daydı. Amerika Dışişleri Bakanlığı, ziyarete nezaket ifadesi olarak izin verildiğini ve Amerikalı yetkililerle görüşme olmadığını açıkladı.

Amerika’yla İran arasında diplomatik ilişki bulunmuyor. İzin Muttaki’ye, ülkesinin, Washington’daki Pakistan Büyükelçiliğinde bulunan diplomatik bürosunu ziyaret için verildi. Büro Amerika’da yaşayan İranlıların konsolosluk işlerine bakıyor.

Yıllardan beri ilk kez verilen bu izin, İran’ın nükleer çalışmalarının sorgulanacağı bir ortamda siyasi açıdan önem taşıyor.

Dışişleri Bakan Yardımcılarından P. J. Crowley New York’taki Birleşmiş Milletler çalışmalarına katılan bakanın, temsilciliği ziyaret etmek için kendilerinden izin istediğini ve verildiğini açıkladı.

Dışişleri bakanlığının yüksek düzeyli bir yetkilisi, Muttaki’ye verilen bu iznin Cenevre görüşmelerini daha yapıcı bir yöne sevk ederse, iyi bir gelişme olacağını belirtti. Ancak aynı yetkili, Cenevre’deki önemli görüşmenin, tartışmalı konuyu noktalamasını beklemediklerini kaydetti.

Crowley Cenevre’de sadece bir günlük bir görüşme yapılacak olmakla, birlikte devamının gelebileceğini de belirtti.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yetkisi Javier Solana’nın başkanlığındaki görüşmede, ülke temsilcilerinin, İranlı görüşmeci Celili’ye soru sormasına ve cevap almasına imkan veren bir yöntem uygulanacak. İran’ın nükleer silah üretmeye çalıştığı konusundaki kuşkular, geçen hafta Kum kenti yakınında, kısmen yeraltında bulunan bir tesisin açığa çıkmasıyla daha da arttı.
Dışişleri Bakanı Hillary Clinton İran’ın, uluslar arası sorumluluklara uymakla, uluslararası toplumdan dışlanma ve uluslar arası baskılara hedef olma arasında bir seçim yapması gerektiğini söyledi.

İranlı temsilci Celili toplantıyı olumlu bir fırsat olarak gördüğünü söylemekle birlikte, nükleer çalışmalar sorumlusu Ali Akber Salihi, ülkesinin uranyum zenginleştirme hakkının tartışmaya açık olmadığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG