Erişilebilirlik

Çin'de Komünist Rejimin 60'ncı Yıldönümü


Çin, komünist rejiminin 60’ıncı yıldönümünü kutluyor.

Başkent Pekin’in Tiananmen meydanında yapılan büyük tören, 60 pare top atışından sonra Çin bayrağının göndere çekilmesiyle başladı.

Binlerce asker, zırhlı birlikler ve füze taşıyan araçların katıldığı geçit töreninde Cumhurbaşkanı Hu Jintao ve Başbakan Wen Jiabao da hazır bulundu.

Çin’in yeni kıtalararası füzelerini teşhir ettiği tören sırasında savaş uçakları meydan üzerinde gösteri uçuşları yaptı.

Törende, ülkedeki çeşitli etnik grupları temsil eden binlerce sanatçı milli şarkılarıyla dans etti.

Meydandaki askeri birlikleri üstü açık bir otomobilin üzerinde teftiş eden Hu, Çin'in önünde aydınlık bir gelecek olduğunu söyledi.

Daha sonra Çin’in eski lideri Mao'nun 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan ettiği yerde konuşan Hu, Çin'in son 60 yıl içinde büyük başarılar kaydettiğini söyledi.

Milyonlarca Çinli, sadece 30 bin kişinin davet edildiği töreni televizyondan izledi.

Hong Kong'da Protesto

Pekin’de komünist rejimin 60’ıncı yıldönümü kutlanırken, Hong Kong’da yüzlerce kişi Çin’in insan hakları ihlallerini protesto etti.

Hong Kong’lular, Çin’in, ekonomi ve askeri alanda kaydettiği başarıyı insan hakları alanında göstermemesinden şikâyet etti.

Bazı göstericiler, 1989 yılındaki demokrasi hareketi sırasında yüzlerce gencin öldürüldüğü Tiannenmen meydanının tören için kullanılmasına da karşı çıktı.



XS
SM
MD
LG