Erişilebilirlik

İhsanoğlu Nükleer Çalışmalara Tek Kıstas Konulması Gerektiğini Söyledi


İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, İran’ın nükleer silah çalışmalarını değerlendirirken, uluslararası platformda nükleer çalışmalar konusunda ülkeler arasında ayrımcılık yapılmamasını gerektiğini ifade etti. Bu bakımdan Kuzey Kore’ye kıstas getirildiğinde bunun Güney Kore için de kullanılması gerektiğini belirten İhsanoğlu, “İsrail için bir kıstas, diğerleri için başka bir kıstas kullanırsak, her ne kadar oybirliğiyle bir karar alırsanız alın, başarı sağlanması mümkün değil, çünkü istisna yaratıyorsunuz. Eğer istisna yaratırsanız insanlar, bu kıstasınızı kabul etmez ve hiçbir yere varılamaz” değerlendirmesinde bulundu.

Prof.Dr. İhsanoğlu, Washington’da Amerika Barış Ensititüsü’ndeki konuşmasında, İslam Konferansı Örgütü’nün (İKÖ) 57 üyesiyle Birleşmiş Milletler’den sonraki dünyadaki en önemli çatı örgütü olduğunu vurgulayarak, bu bakımdan İKÖ’nün Amerika’yla karşılıklı saygı ve çıkarlarını gözeterek ortaklık ilişkisi yürütmek istediğini bildirdi. Müslüman dünyasında Başkan Barack Obama’nın Kahire’deki konuşmasındaki iyi niyetin alkışlarla karşılandığını anımsatan İhsanoğlu, bunun Amerikan politikalarına, programlarına ve projelerine yansımasını diledi. İhsanoğlu, örgüt olarak Amerikan kurumlarıyla birlikte çalışmaya hazır olduklarının altını çizdi.

İhsanoğlu, İslam Konferansı Örgütü’nün, İran’daki nükleer çalışmalara yaklaşımıyla ilgili bir soru üzerine, örgüt üyeleri arasında nükleer silahları terk etmek konusunda Kazakistan gibi başarılı örnekler bulunduğunu dile getirdi. Bu arada, geçmişte asistanı olarak kendisiyle beraber çalışmış olan İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi'nin hem entellektüel hem de zeki bir insan olduğunu anlatan İhsanoğlu, bu nedenle de Salihi’nin, İran’ın nükleer çalışmalarıyla ilgili uluslararası kamuoyuna şeffaflık sağlayacağına inandığını söyledi. Ancak nükleer silah konusunda tüm ülkelerdeki çalışmaları tek bir “kıstas” ile değerlendirmek gerektiğine işaret eden İhsanoğlu “Mesela, Hindistan'a özel kıstas getirip, Pakistan'a getirmez, Kuzey Kore için getirip, Güney Kore için getirmezsek, İsrail için bir kıstas, diğerleri için başka bir kıstas kullanılırsa oybirliğiyle de karar alınsa sonuç alınması mümkün olmaz. Çünkü istisna yaratıyorsunuz. Eğer istisna yaratırsanız insanlar, bu kıstasınızı kabul etmez ve hiçbir yere varılamaz'' dedi. İhsanoğlu, Barack Obama’nın nükleer silahlardan arınmış bir dünya rüyasını paylaştığını ve bunu dilediğini de sözlerine ekledi.

Nükleer silah konusunda çok yakın geçmişte Irak’ta yaşananları hem iyi hem de kötü örnek olarak görmek gerektiğini söyleyen İhsanoğlu, Irak’ta kitle imha silahları bulunduğu gerekçesiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin toplandığını ve raporlar yayımlandığını ifade ederek, “Ama ortaya çıktı ki Irak’ta kitle imha silahları inşaa edilmemişti. Dolayısıyla bu örneği tekrarlamamalıyız” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG