Erişilebilirlik

Davutoğlu: 'İran'a Yaptırımın Faydası Yok'


İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak Cenevre’de yapılacak toplantı öncesinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Türkiye’nin konuya ilişkin tutumunu açıkladı.

Bir taraftan bu hafta içinde düzenlediği füze denemeleriyle dünyaya meydan okuyan İran, diğer taraftan da nükleer programı çerçevesinde 5+1 grubuyla Cenevre’de buluşuyor. Bu grup, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi, ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin'le Almanya'dan oluşuyor.

Önce Türkiye’de yapılacağı açıklanan fakat daha sonra yeri değişen toplantı öncesinde Ankara’dan İran’ın füze denemelerine dair hiç açıklama gelmemişti. Türkiye’nin Ekim ayında dış politika gündeminin başlıklarını değerlendirmek üzere bir basın toplantısı düzenleyen Ahmet Davutoğlu, Cenevre’deki görüşme öncesinde Ankara’nın tutumuna dair açıklamalar yaptı. Bakan, Türkiye'nin bu konuda üç temel ilkesi olduğunu söyledi. Bunlar, barışçı amaçlı nükleer programlara karşı çıkılmaması, bu çalışmaların Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu bağlamında yapılması ve nükleer silahların geliştirilmesinin önlenmesi ve bütün bu sorunların diplomatik yollardan çözümlenmesi.

Elif Özmenek'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG