Erişilebilirlik

AB Raporu: Savaşı Gürcistan Başlattı


Geçen yılın ağustos ayında yaşanan Rus-Gürcü savaşı hem başlama şekli hem yürütülüşü hem de sonuçlarıyla oldukça tartışmalı bir yapıya sahipti. Bu tartışmaları ortadan kaldırmak isteyen ve olaya tarafsız bir şekilde ışık tutulmasını talep eden Avrupa Birliği, bu konuda bağımsız bir rapor hazırlanmasını istedi. Avrupa Birliği tarafından ısmarlanan bu raporun içeriği açıklandı.

İsviçreli diplomat Heidi Tagliavini önderliğinde hazırlanan raporun en dikkat çeken yanını savaşı başlatan tarafın Gürcistan olduğu vurgusu oluşturuyor. Raporda, Gürcistan tarafından atılan bu ilk adımın uluslararası hukuk açısından meşru görülebilecek bir tarafı bulunmadığının altı çiziliyor. Savaşın başlamasında Rusya tarafından yaratılan gerilimin ve provokasyonun da etkili olduğunun altının çizildiği belgede, Gürcü makamlarının Güney Osetya’ya yönelik saldırıyla ilgili meşrulaştırma amaçlı açıklamalarının yetersiz kaldığı vurgulanıyor. Gürcü lider Saakashvili, Gürcistan’ın saldırıyla işgal girişiminde bulunan Rus güçlerine karşılık verdiğini söylemişti. Rapor ise bu açıklamayla ilgili kanıta ulaşılamadığını ortaya koyuyor.

Her ne kadar raporun tonu daha çok Gürcistan’ın aleyhine olsa da Rusya da eleştirilerden payını alıyor. Raporda, Rusya’nın başlattığı karşı saldırının başlangıç itibariyle meşru olduğunun altı çiziliyor ancak Gürcistan’ın içlerine kadar giren askeri harekatın uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiği ifade ediliyor. Çizginin nerede çekilmesi gerektiğini belirlemenin zor olduğunun kaydedildiği belgede, “Bununla birlikte Rusya’nın askeri operasyonunun büyük bölümü makul savunma limitlerinin ötesine geçti” deniliyor.

Görüldüğü gibi raporda her iki tarafa yönelik ciddi eleştiriler var. İşin ilginç olan yanı ise her iki tarafın da raporun kendilerini haklı çıkardığını savunması. Rusya, raporun savaşı ilk başlatanı ve sorumluluğun kime ait olduğunu gösterdiği görüşünü savunuyor. Rusya’nın Avrupa Birliği Nezdindeki Büyükelçisi Vladimir Chizhov, Saakashvili’yi desteklemede öncü rolü oynayan bazı liderlerin şimdi iki kez düşüneceğini umduğunu söyledi. Gürcistan ise Rusya’nın bu savaş için uzun süredir hazırlık yaptığının rapor tarafından ortaya konduğu görüşünü dile getirdi.

XS
SM
MD
LG