Erişilebilirlik

30 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor eski Fazilet Partisi milletvekili Merve Kavakçı’nın İslam düşmanlığına ilişkin bir makalesine yer veriyor. Kavakçı, Müslümanların en özgür yaşayabildiği ülkenin Amerika olduğunu öne sürüyor:

“Müslüman ülkelerin çoğunda, devlet her tarafta eli ve kulağı olan müdahaleci bir aygıttır. Bu ülkelerde sadece kutsal devletin dalkavukları ödüllendirilir. Müslümanlar ise düzenin müdahaleleri ve dini hoşgörüsüzlük arasında sıkışıp kalır. Amerika’da ise, insanların dini inançlarını yerine getirmelerine bütün kapılar açıktır. Vatandaşlık haklarının yanı sıra, İslam’ı günlük hayatta yaşayabilmelerine olanak tanıyan bu ortam, milyonlarca Müslüman’ın Amerika’da yaşamasının temel nedenidir. Obama, Amerika’nın küresel İslam cemaatiyle ilişkilerini düzeltmeye çalışırken demokrasiyi ve çoğulculuğu desteklemelidir. Yarı diktatörler yerine halkın iradesini desteklemek bile tek başına büyük bir değişim yaratacaktır.”

Washington Post, Başkan Obama’nın Afganistan politikasını eleştiriyor ve NATO Genel Sekreteri Rasmussen’in de gelişmelerden kaygı duyduğunu ileri sürüyor:

“Rasmussen, gayet diplomatik ancak net bir biçimde Obama’ya ‘Afganistan’da yeni bir stratejiye gerek yok’ mesajı verdi. Genel Sekreter, NATO’nun Afganistan’da büyük bir yükün altına girdiğini hatırlattı. Amerika dışındaki ülkelerin Afganistan’daki askerlerinin sayısı 38 bini buluyor. Ülkenin güneyinde 13 ayrı ordunun askerleri Amerikan birlikleriyle birlikte mücadele veriyor. Eğer Obama Taleban’a karşı mücadeleden vazgeçerse veya geri adım atarsa, bundan sadece Amerika ve Afganistan zarar görmeyecek. Atlantik ittifakı da kendi açısından büyük bir stratejik darbe yiyecek.”

New York Times Amerika’da yeni bir mali krizin önüne geçecek reform çabalarının arttığını ancak bunun sanıldığı kadar kolay olmadığını yazıyor:

“Tüketicileri koruyacak yeni bir kurum konusunda yaşanan anlaşmazlık, mali reformun önündeki zorluklardan sadece biri. Ayrıca ne Beyaz Saray ne de Kongre, bankaların en riskli faaliyetlerini sınırlamak konusuyla ilgileniyor. Daha çok batmasına izin verilemeyecek kadar büyük kurumların denetiminin artırılması ve batma riski karşısında bu kurumların kontrol edilmesi konuları ön plana çıkıyor. Mali kriz sonrasında daha da güçlenen büyük bankalar da bu yaklaşımı benimsiyor. Mali reformla ilgili çabalar takdirle karşılanmalı. Ancak bu çabaların başarılı olarak değerlendirilebilmesi için, bankaların değil halkın çıkarlarının gözetilmesi gerekir.”

Los Angeles Times gazetesi Guantanamo’daki tutukluların Amerika’daki cezaevlerine getirilmesine karşı çıkanları eleştiriyor. Gazete, bu konuda yaratılan korku havasının abartılı olduğu görüşünde:

“Guantanamo’nun kapatılması, Amerika’nın dünyadaki imajının düzeltilmesi için gerekli bir adımdır. Ancak bunun için de, serbest bırakılamayacak tutukluların başka bir yere nakledilmesi gerekir. Eğer Amerika bu tutukluların sorumluluğunu üstlenemeyecekse, başka ülkelerden nasıl benzer bir talepte bulunabilir? Obama, Bush dönemi politikalarını eleştirirken öngörü yerine korkuyla hareket edildiğini söylemişti. Şimdi Kongre’nin Guantanamo konusunda korkuyla hareket etmekten vazgeçmesi gerekiyor.”


XS
SM
MD
LG